Представники Ужгородської міськради взяли участь у щорічній конференції з демократичного врядування в Києві

Представники Ужгородської міськради взяли участь у щорічній конференції з демократичного врядування в Києві
Результати масштабних соціологічних досліджень із визначенням багатьох показників безпосередньо по кожному з обласних центрів та узагальнені загальнодержавні з виведенням рейтингів – наприкінці минулого тижня презентували в Києві представникам 24 міст України, а серед них і з Ужгорода, на Четвертій щорічній конференції з демократичного врядування.

 

Зібрання за участю міських голів, представників муніципалітетів, центральних органів виконавчої влади, дипломатичних місій Канади та США в Україні, бізнесу, донорських організацій, провідних експертів, науковців ініціював Міжнародний республіканський інститут.

На відкритті Конференції заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Геннадій Пліс зачитав вітальне слово від прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, заступник Голови Дипломатичної місії США в Україні Джордж Кент, директор департаменту Євразія Міжнародного республіканського інституту Стівен Нікс та виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан.

Наголошувалося, що прозорість роботи всіх органів влади не є вимогою громадських організацій чи журналістів – це світовий тренд, а закритість владних інституцій свідчить лише про їхню слабкість. 

Зазначалося, що опитування, яке провели вже вчетверте, дозволяє бачити ситуацію в порівнянні і вказує на кілька тенденцій, зокрема:

– місцеві посадовці мають найбільший із усіх гілок влади ступінь довіри людей;

– у містах відбуваються якісні зміни, на противагу загальній ситуації в країні;

– вплив міст на політику держави зросте, лідери місцевих рад згодом стануть парламентаріями.

Найважливіше, що проведені опитування, формування рейтингів – це дуже детальна вказівка, як змінювати міста, чіткі індикатори, як поліпшувати якість життя.

Упродовж двох днів Конференції докладно обговорили стан демократичного врядування в містах України, рейтинги міст у дзеркалі статистики, досвід подолання корупції в містах, успіхи інфраструктури міст, ефективність комутації влади з громадою, як змінити ситуацію в житлово-комунальному господарстві і якими є основні аспекти реформи охорони здоров’я. У дискусіях взяли участь також народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Альона Бабак, міністр інфраструктури Володимир Омелян та в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан відзначив позитиви децентралізації, проте навів і кілька показників, які показують регрес на місцях. Зокрема, у цьому році закріпилася тенденція – на місцеві бюджети лягли фінансові зобов’язання, які мала б виконувати держава. До прикладу, 2,2 мільярда компенсацій за перевезення пільговиків; 9,2 мільярда оплати за роботу непедагогічного персоналу в освітніх закладах, 6,7 мільярда на освітні послуги і стільки ж на медичні. Через це практично в усіх містах суттєво, у порівнянні з попередніми роками, зменшуються бюджети розвитку, все менше можливостей втілювати інфраструктурні проекти – ремонтувати дороги, будинки, оновлювати садки і школи, вуличне освітлення тощо.

Торкнувся Олександр Слобожан і теми позитиву від розміщення, поки триває розробка проектно-кошторисної документації на оновлення об’єктів, коштів місцевих бюджетів на депозитах. Торік, у 2017-му, це було 23,9 мільярда гривень із них близько 40% акумулювали міські ради. Таким чином, на думку виконавчого директора АМУ, місцеве самоврядування рятує банківську систему країни і допомагає кредитувати малий та середній бізнес.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян прибув на конференцію безпосередньо з підписання контракту на польоти з України найбільшої авіакомпанії світу Ryanair. У спілкуванні з учасниками форуму повідомив, зокрема, про намір запровадити категорійність для виконавців дорожніх робіт. При цьому враховуватиметься досвід підприємства, які проекти та як реалізували, наявність техніки, кількість працівників тощо. Відповідно, залежно від категорійності, виконавців дорожніх робіт залучатимуть до робіт на об’єктах різної складності. Є також ініціатива сформувати список добросовісних підрядників-виконавців.

Щодо якості оновлень загальнодержавних шляхів, Володимир Омелян запевнив, що кожна автодорога робиться з визначеним терміном гарантії, відтак зроблене перевіряють щороку в рамках гарантійного терміну і щонайменше 95% недоліків компанії усувають власним коштом. «Ми будемо контролювати якість і контролювати контролерів якості», – запевнив міністр щодо реалізації всіх інфраструктурних проектів у державі.

Володимир Омелян також розповів, що цього року чималі кошти передбачено на безпеку дорожнього руху: світлофори, острівці безпеки тощо і 5 міст України безпосередньо отримають гроші на такі проекти.

Представники міст та виконавчий директор АМУ звернулися до міністра з проханням узгодити порядок монетизації пільг на транспортні перевезення з принципами дії електронного квитка і порушили питання уніфікації електронного квитка для пільговиків усієї країни, щоб, скажімо, мешканець Ужгорода міг скористатися карткою і у Києві, і в Дніпрі, і в будь-якому іншому місті. Звучали нарікання також на те, що з виділених коштів держбюджету на дороги до 20% мають надійти на комунальні дороги, проте посадовці в областях розподіляють такі кошти на свій розсуд.

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун детально розповіла про три хвилі реалізації медичної реформи у цьому році: у квітні-червні; липні-вересні та жовтні-грудні.

До липня необхідно завершити автономізацію закладів первинної медичної допомоги, це мають бути комунальні підприємства. Як це робити – крок за кроком – обіцяла, що ближчими днями міністерство передасть на місця детальні посібники.

Які саме послуги, у тому числі й проведення 7 базових аналізів, будуть надавати в сімейних лікарів/терапевтів/педіатрів; що передбачено в рамках реформи у 2019-му та подальших роках – представили наочно. Пані міністр розповіла про запровадження індивідуального ліцензування кожного лікаря – насамперед це підніме їхню відповідальність. Бо досі, як наголосила медичний експерт Дитячого фонду ООН UNICEF Катерина Булавінова, в Україні не було дискусії про якість медичних послуг – лише дискусія про сервіс: як розмовляли з пацієнтом, чи вимагали купити ліки і дати хабар.

«Не буде чесної медицини, якщо не буде чесної статистики, – це теж тези, які звучали. – Згодом рівень допомоги і конкуренція повинні зрости так, щоб місцева рада законтрактовувала обрані медичні заклади для надання послуг. Система медичної допомоги не працюватиме ефективно, поки пацієнти, яким може допомогти сімейний лікар, будуть звертатися до закладів третього – високоспеціалізованого – рівня. Скасують загальний скринінг на туберкульоз такими методиками як проведення проб Манту, вимогами щороку всім проходити флюорографію і буде проводитися лише скринінг груп ризику».

По всій Україні, – також повідомила Супрун, – створюється мережа центрів, де буде проводитися стентування, щоб зменшити смертність від інфарктів. Уже закуплено стенти для невідкладних операцій, при цьому ще й зекономили 38% коштів. Стентами заклади повністю забезпечено і для пацієнтів матеріали та власне операція будуть повністю безоплатним, проте необхідно потрапити в центр до 2 годин з початку виявлення інфаркту. Уже створено 13 нових центрів, планується додатково щорічно рятувати близько 20 тисяч життів.

Також, за словами Супрун, 2018-й має стати роком подолання недовіри до вакцинації. Запевнила: «Препарати для щеплень уже закуплені і вони якісні».

Підсумовуючи Конференцію, учасники відзначали, наскільки важливо, що Міжнародний республіканський інститут вже котрий рік за єдиною методикою проводить такі детальні соціологічні дослідження, допомагає постійно тримати «руку на пульсі», аналізувати, які проблеми, «вузькі місця», тенденції є в містах, діяльності місцевої влади і спільно з провідними науковцями, експертами світових інституцій знаходити шляхи, як їх долати.

Прес-служба Ужгородської міськради

 

27 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів