Мистецтво писанкарства розивають на Хустщині

Мистецтво писанкарства розивають на Хустщині
Наразі писанка воском на Закарпатті таки найпопулярніша. Хоч це заняття не з легких, але саме діти у захваті від писанкарства, яке дається за допомогою вогню. Адже вогонь з давніх-давен мав велику магію.

 

Тому діти як пані Олександри, так і її учні, залюбки вчаться у майстрині цьому стародавньому ремеслу і при цьому власноруч відроджують традиції своїх предків. Жителька Селища повідала нам і секрети писанки воском, провівши майстер – клас. Майстриня каже, що найкраще писати на білому яйці. Однак спершу треба продумати орнамент і розмісти його легенько за допомогою олівця. Чіткі лінії і сам візерунок вже розписуються за допомогою гарячого воску і писачка.

У багатьох народів збереглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла і тепла, навіть зародком усього Всесвіту. Існують також численні варіанти легенд, які пояснюють побутування писанок під час Великодніх свят. масове розписування яєць в Україні існувало протягом століть. Власне, писанка у наших предків слугувала оберегом в хаті, яку ставали поблизу ікон, а також давали її й близьким у далеку дорогу.

М-студіо

 

01 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів