Закарпаття перебуває в центрі великої геополітичної гри

Закарпаття перебуває в центрі великої геополітичної гри
Так вважає військовий експерт Олег Жданов, котрий на початку 90-х проходив строкову службу у закарпатському м.Берегово.

 

Ситуація в Закарпатті останнім часом не сходить з новинних стрічок. То зазіхають на офіс угорського культурного центру, то знищують пам'ятник. Хто і чому намагається розхитати світ в регіоні? І що думають про провокації самі закарпатці?

Безпека наших західних кордонів стала козирем у передвиборних баталіях сусідньої країни. В Угорщині голосно запротестували, дізнавшись про намір України відновити свою військову частину в Берегово.

На будівлі міської ради Берегово, що в Закарпатській області, підписаній двома мовами, поруч з українським висить прапор Угорщини. До неї, до речі, звідси не більше п'яти кілометрів.

Починається сесія. Головне питання порядку денного - відновлення ось цієї старої занедбаної армійської частини в місті.

Раніше полк був частиною системи прикриття державного кордону. Зараз тут одні руїни.

У Міноборони вирішили все відновити і перекинути сюди один з батальйонів 128-й гірсько-піхотної бригади, що дислокується в Мукачево.

І почали відбуватися дивні речі. У сусідній Угорщині визнали можливим обуритися тим, що Україна зміцнює свою оборону.

"Це означає, що вони вважають: угорська національна спільнота загрозою Києву, що є обурливим, і саме тому Угорщина категорично відкидає його," - заявив Петер Сіярто, міністр закордонних справ Угорщини.

Військовий експерт Олег Жданов на початку дев'яностих служив в цій частині. Запевняє, тоді вона нікого не турбувала. Чому питання виникли зараз? Олег Жданов вважає, що Закарпаття стало центром великої геополітичної гри.

"Питання посилення військової присутності на цій території - це вже заявка на національну безпеку в цьому регіоні. І припустимо, піднімати ті ж сепаратистські настрої буде набагато важче", - говорить він.

А чи є ці настрої - спробуємо розібратися.

Ще в 2014 році глава Угорщини Віктор Орбан в розпал російської агресії заговорив про автономію і для угорців Закарпаття. Їх Будапешт щедро спонсорує, активно видає угорські паспорти, допомагає у вивченні мови. Коли журналмсти вирішили запитати, що місцеві берегівчани думають про відновлення військової частини в місті, їх не всі змогли зрозуміти.

"Не було такої демонстративної роздачі паспортів з боку Угорщини. Не було такого розпалювання неприязні до України. Зараз це в основі і зараз - це досить велике загострення", - говорить експерт.

В українському суспільстві активно заговорили про зріє на Закарпатті сепаратизм. В область потягнулися представники українських націоналістичних організацій.

В цей же час за дивним збігом обставин відбувається ряд інших подій.

Всього за місяць на офіс товариства угорської культури Закарпаття було скоєно два напади. Початку лютого будівлю намагалися підпалити, а в кінці лютого невідомий підійшов, залишив сумку на вікні, відійшов і стався вибух.

А ще була спроба підриву угорського пам'ятника на Верецькому перевалі. За підсумком угорці Закарпаття занепокоїлися.

З Будапешта понеслися заклики направити в Закарпатті спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, щоб спостерігати за дотриманням прав угорців.

До речі на сесії берегівського міськради представники ОБСЄ були. В українському МЗС заявили, що Будапешт переступає червону межу.

Чому це відбувається? 8 квітня в Угорщині пройдуть парламентські вибори. Але не тільки угорська політика підігріває Закарпатті. Є й інші виконавці і замовники. Службі безпеки вдалося по гарячих слідах впіймати паліїв офіс товариства угорської культури в Ужгороді.

Поляки влаштували провокацію так сказати з ідейних міркувань. А ось підривали будівля вже українці. За гроші.

На Закарпатті інтереси російських спецслужб і угорських політиків зійшлися. Одним потрібна дестабілізація Закарпаття, другим - піар для електорату. Але у Росії плани набагато масштабніше.

Наслідки для України можуть бути плачевними. Конфлікт з сусідами, жирний хрест на європейських перспективах. Про це заявив і президент України.

"В українській державі боротьба йде на всій її території від Донбасу, де здійснюється пряма іноземна агресія проти нашої держави, до Закарпаття, яке стало об'єктом атаки російських спецслужб з метою ускладнити відносини нашої з вами держави з нашими західними партнерами", - заявив Порошенко.

Як ставляться самі закарпатські угорці до спроб використовувати їх в чужій грі журналісти запитали у Йосипа Барто - заступника голови товариства угорської культури Закарпаття.

"Хтось сюди експортує тих людей, які тут проводять ці провокаційні акції, хтось тут хоче дестабілізувати ситуацію, не закарпатці цього хочуть. А хтось із закордону, через території нашої області", - зазначив він.

Після виборів в Угорщині пристрасті стихнуть - вважають в Закарпатській облдержадміністрації. У те, що Угорщина стане підтримувати організоване російськими спецслужбами сепаратистський рух, а тим більше претендувати на Закарпатті, військовий експерт Олег Жданов не вірить.

"На сьогоднішній день одним з головних вимог для вступу в ЄС - не мати територіальних претензій до сусідів. У тому числі в НАТО аналогічну вимогу існує. І якщо Угорщина, припустимо, почне робити різкі рухи в сторону анексії нашої території, то це буде чревато для всього Євросоюзу ", - відзначає він.

Тим часом на сесії в Берегово голосують питання про передачу землі для відновлення військової частини. І депутати одноголосно "за". Більшість з них - представники партії угорців України.

Відновити частина армійці обіцяють максимально швидко.

Нагадаємо, в Міністерстві закордонних справ України не вважають, що Угорщина може заблокувати розвиток двосторонніх відносин Україна-НАТО.

Раніше заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що своїми заявами на адресу Києва Будапешт грає на руку Москві.

Джерело: "Сегодня"

 

 

  

 

02 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів