Ужгородські науковці-історики активно презентують свої здобутки на міжнародній арені

Ужгородські науковці-історики активно презентують свої здобутки на міжнародній арені
Викладачі кафедри історії України Ужгородського національного університету активно провадять наукову роботу й беруть участь у міжнародних наукових конференціях, круглих столах, симпозіумах.

 

У рамках багаторічної співпраці кафедри із Православним богословським факультетом Пряшівського університету у Словаччині 27 березня кандидати історичних наук, доценти Юрій Данилець, Василь Міщанин та асистент Павло Худіш взяли участь у роботі Х Міжнародної наукової конференції «Pravoslávie a sú?asnos?», яка зібрала студентів, аспірантів, докторантів та інших вчених із кількох країн Європи.

Під час зустрічі з деканом Православного богословського факультету професором Яном Шафіним

Ужгородськими дослідниками були представлені доповіді на теми: «Постать єпископа Миколая (Кутепова) у документах уповноваженого Ради у справах РПЦ у Закарпатській області (1961–1964 рр.)» (Ю. Данилець), «Доповідні записки Уповноваженого ради в справах релігійних культів Петра Лінтура про релігійну політику на Закарпатті (1945–1946 рр.)» (В. Міщанин), «Роль теми «історія Церкви» у професійній підготовці екскурсоводів» (П. Худіш).

Останнім доповідачем у рамках виступу  було презентовано кафедральний підручник з історичного екскурсознавства «Екскурсії Ужгородом», який викликав значний інтерес присутніх.

Члени кафедри історії України спільно з директором Державного архіву Закарпатської області Михайлом Місюком мали робочу зустріч із деканом Православного богословського факультету професором Яном Шафіним. Зокрема, обговорено перспективи співпраці між установами, що полягає в організаціях спільних наукових заходів, обміном досвідом та літературою.

У Народному архіві (м. Прага)

А 28–29 березня делегати кафедри взяли участь у роботі Міжнародної наукової конференції «?tvrtstoleti spolu. ?eskoslovensko a Podkarpatska Rus», що була присвячена 100-річчю створенню Чехословацької Республіки. Науковий захід відбувся у Празі на базі Народного архіву. Протягом двох днів вчені з Польщі, Словаччини, України, Угорщини, Чехії обговорили широкий спектр питань, що стосувався історичного розвитку Підкарпатської Русі (Закарпаття) у складі ЧСР.

Доцент Юрій Данилець розкрив проблематику діяльності сербських єпископів на Підкарпатській Русі в 1920–1930 рр. (на матеріалах Народного архіву в Празі), доцент Василь Міщанин ознайомив присутніх зі своїми розробками теми включення Закарпаття до складу СРСР.  Асистент Павло Худіш розповів про долю євреїв Закарпаття у перші післявоєнні роки.

Юрій Данилець презентує видання кафедри історії України (м. Прага)

Крім того, ужгородськими істориками були презентовані та передані до бібліотеки Народного архіву наукові видання кафедри історії України. Серед них чотири номери кафедрального щорічника «Тисячоліття – Millennia» (редактор – завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський), монографії В.Міщанина «Радянізація Закарпаття 1944–1950 рр., Ю. Данильця «Православна церква на Закарпатті у І пол. ХХ ст.» та інші.

Також наші науковці налагодили контакти з цілим рядом науковців вищеназваних країн, відбувся обмін літературою, обговорення спільних наукових проектів.

Джерело: Медіацентр УжНУ

 

02 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів