Поліцейські-психологи розповідають, як закарпатцям впоратися зі стресом

Поліцейські-психологи розповідають, як закарпатцям впоратися зі стресом
Сектор психологічного забезпечення обласної поліції продовжує рубрику «Поліцейські психологи Закарпаття» і цього разу спеціалісти розповідають, як впоратися зі страсом.

 

Опираючись на роботи видатного канадського ендокринолога Ганса Сельє, який п’ятдесят років вивчав стрес та його вплив на людину, закарпатські поліцейські-психологи дали визначення цьому поняттю: «Стрес – це не те, що з вами трапилося, а те як ви це сприймаєте».

Правоохоронці зазначають, що реакція на подразник у кожної людини буде специфічна. Метод, за допомогою якого зі стресом може впоратися одна людина, не завжди буде дієвим для іншої. Для кожної людини повинні застосовуватися різні стратегії боротьби, в залежності від характеру і типу особистості. Саме тому спеціалісти ГУНП пропонують прості, але дієві методи, що допоможуть ефективно побороти стрес.

1. Команда підтримки

Якщо поділитися переживаннями, тривогами, проблемами з найкращими друзями або членами сім’ї, прийде почуття емоційного полегшення. Наявність люблячих людей, які підтримують вас, – ефективна зброя в управлінні стресом. Відчувати підтримку і захист дуже важливо при емоційному виснаженні.

2.Зміна пріоритетів

Головним винуватцем стресу є сама людина, а не важкі життєві обставини. Потрібно усвідомлювати, що кожен має право на помилку, а тому її потрібно пробачити як собі, так і іншим. Помилки – це нормально, вони потрібні для аналізу, переосмислення та навчання. Ми не можемо вплинути на причини виникнення стресу, проте ми можемо впливати на себе і на свої реакції.

3. Вивільняємо негативні емоції

Зняття емоційної напруги є обов’язковою складовою для збереження емоційної стабільності. Мова йде не про істерики чи зриви, а про перетворення і перенаправлення енергії на соціальну роботу і культурну творчість чи заняття спортом. Для зняття стресу можна написати емоційний твір, побити боксерську грушу, або навіть просто дати волю сльозам.

4. Дихаємо правильно

Необхідно нормалізувати дихання, яке під впливом стресу стає більш поверхневим і частим. Техніка глибокого дихання гарно допомагає розслабитись, оскільки сповільнює викид шкідливих гормонів стресу.

5. Оптимізм

Треба, незважаючи ні на що, намагатися зберігати віру та сподівання, що настануть більш сприятливі часи. Важливо постаратися візуально уявити те, до чого прагнеш, а не витрачати час на роздуми про свої страхи.

«Для ефективної боротьби зі стресом важливо навчитися вчасно помічати перші його прояви. Зосередьтеся на ключових цілях та обов’язках, навчіться правильно розподіляти свій робочий час та  знайдіть дієвий спосіб заспокоєння нервів, щоб не дати стресові поглинути вас», – радять спеціалісти сектору психологічного забезпечення  ГУНП в Закарпатській області.

 Сектор психологічного забезпечення

 Управління кадрового забезпечення

 ГУНП в Закарпатській області

 

02 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів