Дерев’яні храми Карпатського регіону відтепер і у віртуальному світі

Дерев’яні храми Карпатського регіону відтепер і у віртуальному світі
Зокрема і дерев’яна церква Святого Архангела Михаїла у закарпатському Ужку.

 

18 квітня відзначається Міжнародний День пам’яток та історичних місць. З цієї нагоди компаня Google спільно з Міністерством Культури України запустили спеціальний ресурс “Дерев’яні церкви Карпатського регіону”, завдяки якому можна не лише дізнатися про унікальні пам’ятки, що входять до світової спадщини ЮНЕСКО, а й здійснити 3D-мандрівку храмами.

Зауважимо, що 3D-тури всіх цих церков є доступними і в режимі Street View на Картах Google. Крім того, можна просто скористатися сайтом.

Відтак, завдяки 360-градусним панорамам можна не лише оглянути будівлі церков зовні, а віртуально прогулятися навколишньою територією та зайти до середини, щоб помилуватися інтер’єром і старовинними іконами. Також завдяки голосовому супроводу можна дізнатися різні цікавинки.

Загалом до списку дерев’яних церков Карпатського регіону ЮНЕСКО включено 16 храмів, 8 з яких розташовуються в Україні та 8 у Польщі.

Церкви можна розділити на 4 типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (4 в Україні та 2 на території Польщі), бойківський (2 в Україні та 1 у Польщі), а також лемківський (всі 5 на території Польщі).

На сайті “дерев’яні Церкви Карпатського Регіону” можна здійснити віртуальну мандрівку такими автентичними дерев’яними храмами:

  • Церква Вознесіння Господнього (Ясіня, Рахівський район у Закарпатській області);
  • Церква Зішестя Святого Духа (Потелич, Жовківський район у Львівській області);
  • Церква Зішестя Святого Духа (Рогатин у Івано-Франківській області);
  • Церква Пресвятої Трійці (Жовква у Львівській області);
  • Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Нижній Вербіж, Коломийський район у Івано-Франківській області);
  • Церква Святого Архангела Михаїла, (Ужок, Великоберезнянський район у Закарпатській області);
  • Церква Святого Юра (Дрогобич у Львівській області);
  • Церква Собору Пресвятої Богородиці (Святого Дмитра) (Матків, Турківський район у Львівській області).

“Автентична Україна” – це культурний проект Google, спрямований на представлення унікального та різноманітного культурного надбання України, а також реалізований в партнерстві з урядом і місцевими громадами. Оцифрування дерев’яних церков карпатського регіону, що є занесеними до світової спадщини ЮНЕСКО, вперше забезпечило онлайн-доступність до цих неповторних пам’яток для усіх інтернет-користувачів в Україні та світі, – наголосив директор з питань взаємодії з органами державної влади “Google Україна” Олег Якимчук.

Джерело: lovelylife.in.ua

 

06 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів