Великдень святкується упродовж семи днів

Великдень святкується упродовж семи днів
Отже, починаючи від завтра, понеділка, дозволено вже ходити в гості.

 

Сьогодні, 8 квітня православні християни Закарпаття відзначають Великдень-2018. Це святковий день, тому більшість обмежень Страсного тижня вже не мають сили. Але варто відзначити, що в богослужбовому плані Воскресіння Христове святкується сім днів. Так, починаючи з понеділка, вже дозволено ходити в гості. Першим до родичів у будинок обов'язково заходить чоловік. На святковий стіл гість приносить паски, крашанки та символічні подарунки.

Чого категорично не можна робити на свято

Великдень - свято духовного очищення, тому в цей день не можна сваритися, ображати рідних і близьких людей, звинувачувати, лихословити, пліткувати і лаятися. Всі образи слід пробачити і забути. Також у Воскресіння Христове не можна скупитися.

У святковий день після церковної служби слід допомогти нужденним.

При цьому вживати їжу і напої на Великдень потрібно в міру. Церквою не рекомендується вживати міцні спиртні напої, краще віддати перевагу червоному вину.

 

У великодній кошик не можна класти алкогольні напої.

На Великдень не проводяться вінчання.

Кладовище також не рекомендують відвідувати в день Воскресіння Христового. Пом'янути померлих потрібно в Радоницю (через тиждень після свята).

Не можна виконувати важку фізичну працю: робити ремонт, прибирати, прати, працювати в городі.

У ніч Пасхи і до ранку неділі не можна їсти скоромне.

Є традиція залишати одну крашанку – вона буде приносити вам удачу.

У цей світлий празник категорично не рекомендується надягати на себе скорботну маску.

У Великдень небажано працювати, але, якщо ваш графік такий, що без цього ніяк не обійтися, прийміть свою діяльність як якийсь послух.

Секс на Великдень заборонений.

Якщо частина великодніх продуктів залишилася нез'їденою, її не можна просто викидати в сміття. Залишки їжі слід спалити або закопати, причому, подбати про те, щоб до них не дісталися тварини.

Якщо ваш день народження випав на Великдень, святкування краще перенести на інший день – щоб він не "перекрив" радість воскресіння Христа.

Джерело: "Знай.uа"

 

08 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів