Великдень цьогоріч "затьмарив" міжнародне свято ромів Закарпаття

Великдень цьогоріч "затьмарив" міжнародне свято ромів Закарпаття
Адже світлий праздник Воскресіння Христового цього року співпав з Міжнародним днем циган.

 

Міжнародний день циган, який відзначається щороку 8 квітня, був заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, що відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 року й зібрав представників з 30 країн. В результаті були прийняті національні символи: прапор і гімн, що дозволило циганам світу визнати себе єдиною вільною нацією.

Вважають, що перша згадка про циган датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

Сьогодні чисельність циганського населення становить приблизно 8-10 мільйонів чоловік. Географія розселення циган включає країни як Північної, так і Південної півкуль: Албанія, Румунія, Молдова, Хорватія, Україна, Білорусія, Канада, Аргентина, Бразилія, Росія та інші країни.

Фахівці відзначають шість основних гілок циган: три західних і три східних. До західної відносять Рома (самоназва циган), Сінті та Іберійських циган; до східної групи відносять Люлі, Лом і Дом. Крім того, існують малі циганські групи.

В Європі існує ряд етнографічних груп, близьких за способом життя до циган, проте, іншого походження – зокрема, ірландські тревеллерс, центральноєвропейські еніші. Місцева влада, як правило, розглядає їх як різновид циган, а не як окремі етноси.

«Цигани – одна з найбільших і найбільш безправних громад національних меншин в Європі, – сказав в жовтні 2007 року Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллебек. – Мільйони циган в різних країнах відчувають дискримінацію майже у всіх сферах життя, в тому числі безробіття, погані житлові умови, недоступність освіти для дітей».

Представник ОБСЄ зазначив, що цигани «часто є жертвами ворожого ставлення населення, що становить національну більшість, що виливається в насильство, пряме переслідування і погроми». За його словами, пряма відповідальність за забезпечення прав циган лежить на урядах держав, оскільки цигани є такими ж громадянами, як і інші жителі.

Згідно з переписом населення 2001 року, в Україні проживало близько 50 тисяч ромів (так прийнято називати циган в нашій країні). Хоча, на думку експертів, їх в кілька разів більше: багато ромів в ході перепису називали себе представниками інших національностей. Більшість українських ромів (близько 30%) проживають в Закарпатті. У країні діє більше сотні ромських громадських організацій, а при Закарпатській ОДА діє навіть спеціальна Громадська рада ромської національної меншини, яку очолює Борис Бучко.

На тижні, що включає 8 квітня, у багатьох країнах проводяться Міжнародні циганські фестивалі. На них влаштовуються фотовиставки, кінопокази, працюють спеціальні класи з театрального мистецтва, співу і танців, проходять концерти.

Так раніше було і у нас, в Закарпатті. Досить згадати минулий рік: святкова хода по Ужгороду, вінки, опущені в Уж з Пішохідного моста, на урочистостях, що проходили в облмуздрамтеатрі, було присутнє обласне і міське керівництво, а голова облдержадміністрації Геннадій Москаль навіть червону циганську сорочку з цієї нагоди надів). У цьому році свято ромів «затьмарив» Великдень…

Але нічого, тиждень тільки починається, сподіваємося, що влада про ромів не забуде…

А поки що – зі Святом, роми!

Володимир Кривошапко,  Korzonews.info

ФОТО Костянтина Черкая

 

09 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів