Lady in green. В Ужгороді відкрили зелену крамницю без пластику

Lady in green. В Ужгороді відкрили зелену крамницю без пластику
Мінус ще один поліетиленовий пакет сьогодні. Зробити вибір на користь довкілля без додаткових зусиль, просто купуючи здорові продукти, пропонують в Ужгороді. Концепція zero waste (нуль сміття) як натхнення: власниця «Зеленої крамниці» втілювала багато екоініціатив, а тепер пропонує людям відмову від засмічування планети як щоденну звичку. З Тетяною Жовківською – молодою мамою, вегетаріанкою, екоактивісткою і бізнес-леді – розмовляємо про те, як захищати довкілля невеличкими кроками. Наприклад, робити світ чистішим і зеленішим можна і завдяки маленькій затишній крамничці.

 

«Торік улітку я подивилася лекцію, де дізналася про концепцію zero waste (нуль відходів) і була дуже вражена. Найдивніше – чому я раніше сама до цього не додумалася та що мені не трапився виклад цієї філософії, наприклад, у соцмережах. Я і до того постійно сварилася на ринках про зайві кульочки, але нарешті побачила, як можу це вирішити на практиці, тоді нашила свої перші багаторазові мішечки для продуктів. І, знаєш, у продавців реакція була одразу позитивна: «Нумо вгадаю, що це у вас! Певно, щоби пластику менше було, так?» Дядьки з села, які привозили абрикоси, говорили: «Як класно, за цим майбутнє!» Тобто люди до цього насправді готові, вони кажуть, що й самі б це робили. І я відкрила крамницю, де кожен просто і легко може зменшити кількість пластику в щоденному побуті», – розповідає Тетяна.

«На кульок менше», – фірмові мішечки з тканини для купівлі продуктів у «Зеленій крамниці» мають таке гасло. Текстильні екосумки вже розійшлися, і нині на пошитті нові, з весняним дизайном. Продукти можна придбати й у паперові пакети, а в ідеалі – у власну багаторазову тару. Магазинчик із товарами для здорового харчування і без пластикових упаковок працює лише місяць, але вже викликав неабиякий ажіотаж в ужгородців. Антипластикова концепція – не єдина принада.

Тетяна показує асортимент круп і бобових на полицях, де від звичайної пшениці та до кус-куса і булгура, а ще сочевиця, нут, маш і соя: «Насправді більшість людей приходять сюди, бо їм цікавий асортимент, і вже потім звертають увагу на те, що ми не використовуємо всі ці упаковки. Дивуються й радіють, і кажуть, що тепер будуть старатися використовувати менше пластику. Ідея в тому, щоби люди мали змогу купити без синтетичної упаковки найбільше харчів, які вони споживають і до яких вони звикли. Так, це продукти здорового харчування. Але у нас є не тільки, скажімо, рис басматі, а і простий круглозернистий; хтось хоче придбати зелену гречку для пророщування, а хтось – звичайну для каші. У нас є цільнозернове борошно, але маємо навіть біле борошно, яке не вважається найкориснішим, втім, я знайшла фермерське, органічне.

Передовсім турбуюся, щоби було більше користі. Тут не буде якихось звичайних цукрів, але є солодощі ручної роботи з сухофруктів, горіхові пасти без добавок. Я не продаватиму звичайні картопляні чіпси з глютаматом, але от натуральні з фруктів. Я, певно, це роблю і для себе, адже щоби знайти якісні здорові харчі, доводилося оббігати все місто і потім натрапити на цю їжу в маленьких пакетиках за великі гроші. Мене завжди бентежило, чому хтось вирішив, що я хочу купити, наприклад, кіноа або чіа саме 50 грамів і з незрозумілою ціною за кілограм. Ось тут у мене вони розважні, і, так, в рази дешевші».

Таня розповідає: «Я обдзвонила зо дві сотні виробників органічної продукції та тільки 5 із них погодилися мені продавати товар тут, в Україні: решта торгують на експорт або запитують, скільки тонн продукту мені потрібно. Звісно, увага й крафтовим виробництвам. Я відвідую виставки, шукаю ці товари, цікавинки. Що популярне? На кожне є свій споживач. Найбільше питають про ось цей продукт: соєві стейки, бо має цікавий вигляд. Як виявилося, всім треба соєвий сир тофу. Цікаво з органічною конюшиною з Тернопільської області, її пророщують для мікрогріну, але це доволі складно, тому ми самі це робимо і продаємо вже готову зелень, от сьогодні вже закінчилася. Найбільше мені до вподоби те, що маємо фермерські продукти, в яких і приємна ціна. Маю органічну лляну олію, з обмеженим терміном використання: ми зідзвонюємося з фермером, коли він має свіжий віджим, і одразу нам відсилає. Сьогодні з’явився і бездріжджовий хліб…»

«Виявляється, так багато людей, які піклуються про своє здоров’я. І, хоча я й відкрила крамницю здорового харчування, виявилося, що ще не все знаю і не все роблю. Це дуже надихає! У цій крамниці – все те, що я їм сама. Я поділяю тезу, що людина – те, що вона їсть. Для мене вегетаріанство – це дуже принципово, бо для мене важливо, аби було без насилля. І, як виявилося, пластик – це теж насилля, травма для природи. Тож природно, що тут поєдналися ці дві теми – здорова їжа і відмова від синтетичної упаковки», – пояснює ініціативна власниця.

Тетяна Жовківська усміхається: «Так, складно продавати місцевий шафран, бо його вирощують у Пакистані. Але от горіхи я замовила з Тячівського району Закарпаття. Мед – із пасіки друзів моєї сім’ї. Звісно, хочеться більше саме локальних, закарпатських продуктів. Адже це так само екологічно – використовувати вироблене найближче до місця споживання. Сьогодні тут є сири з мого рідного Хустського району, соки й повидло з Берегівщини. Чимало постачальників із Львівщини, що теж належить до Карпатського регіону. Ми шукаємо. Дуже хочу, щоби в сезон тут були свіжі фермерські овочі й фрукти, зелень».

«Чи я чогось спеціального навчилася, відкриваючи «Зелену крамницю»? Ймовірніше, узагальнила свій життєвий досвід. Працюючи журналісткою, я писала про органічне землеробство і мала деякі контакти, що згодилося. Екоактивізм – так само частина мого життя. Як вегетаріанка знаюся на спеціях – вони для мене не тільки одна з основ кухні, я використовую і їхні лікувальні властивості. Українські сири – активно спостерігаю за ними роки зо три, радію, як розвиваються наші сироварні, і маю на увазі близько 20 таких, чиї сири хотіла б продавати. Для мене суперфуди, всякі спіруліни-хлорелли, кероб і чорна гімалайська сіль не є чимось новим, я так харчуюся роками. Рослини в крамниці – це вияв любові до зелені, вирощені мною; я й хочу створити тут атмосферу urban jungle, це зараз дуже популярно у світі. Це компіляція мого шляху, з цього всього і народилася «Зелена крамниця». Назва для мене важлива: це поштовх і стимул, і коли я її придумала, одразу зрозуміла: так, без вагань, ми це робимо!», – говорить Тетяна Жовківська.

Вона наголошує: цей проект – не тільки про антипластик. Це і про здоров’я, і про свідомість: «Ми засмічуємо планету, але досі ще жоден пластиковий пакет не розклався з тих часів, як його винайшли… Якщо задуматися, то це сміття – не просто некрасиво, а насправді страшно. Я займалася екоактивізмом, і ми щотижня приходили на одну й ту ж саму галявину, і щотижня там було одне і те ж саме сміття: пляшки з-під коли й горілки, замащені шашликом і кетчупом тарілки… Колись я думала, що треба прибирати сміття в парках. А виявилося, що треба змінювати свідомість людей. Адже і те, що я робила в цьому провулку «Ужгородську барахолку», та і купівля одягу second hand – це теж про свідоме споживання. Звісно, не всім це підходить, але кожен може зробити багато щодня».

Тетяна Жовківська говорить: «Якщо людина починає перейматися цим: мішечки, сортування, менше сміття, то вона вже є дещо іншою, має “зелену” свідомість. І завдання якраз у тому, аби люди почали змінювати звички. Коли я кажу: приходьте з мішечками, я ж не кажу – приходьте саме з нашими мішечками. Екоторбу та мішечки виготовити чи замовити собі може кожен, так само і відмовитися від ще одного пластикового кулька в супермаркеті і на ринку. А то ж несеш додому три товари, але п’ять кульочків. Я роками сама ходила з екоторбою, але сміття менше не ставало, виявилося, що треба ходити ще й із екомішечками, аби в ту екоторбу не складати той самий пластик. Хочу, аби люди про це все замислилися і змінювали свій побут: відмовлялися від зайвого пластику, почали сортувати сміття. Можна вже сьогодні ходити за покупками зі своїми мішечками, а потім почати і косметику в свою тару купувати та йти далі».

«”Зелена” концепція, зокрема, ідея zero waste – це про гармонійний спосіб життя, про здоров’я фізичне, ментальне, та і духовне. Мудрі кажуть: “Вчинок формує звичку. Звичка формує характер. Характер формує долю”. Сьогодні ти формуєш здорові звички, а вони визначать твоє здорове, краще життя», – бізнес-леді у стилі green запрошує не тільки до своєї ідейної «Зеленої крамниці», а й до «зеленішої» щоденної поведінки. Тим паче, що запасного виходу з цієї планети у нас, принаймні поки що, немає, і відповідальні за те, щоби вона залишалася зеленою – всі ми разом.

Текст: Алла Хаятова

Фото: Сергій Гудак

opinion.biz.ua

 

09 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів