Студентка польського вишу сумує за лекціями в Ужгородському нацуніверситеті

Студентка польського вишу сумує за лекціями в Ужгородському нацуніверситеті
І щиро дивується повазі викладачів до студентів.

 

Софія Євдокимова навчається заочно в Ужгородському національному університеті (УжНУ). Студіює філософію. Наразі мешкає і здобуває освіту у Польщі, Гданську

Студентка другого курсу Гданського державного університету.

Формат навчання

Софія вчиться на факультеті Неофілологія, культура Скандинавії, напрямок – Скандинавістика, Датська філологія. Освіта є безкоштовною за програмою філологічного факультету для українців.

Студентка ходить на пари з понеділка по четвер, п’ятниця є вихідним. Протягом семестру вивчає вісім предметів, кожен закінчується іспитом або тестом. Формат аудиторних занять передбачає лекції та семінари. Зимовий семестр триває з початку жовтня й до кінця січня, а далі – сесія. Літній стартує 19 лютого і завершується 8 червня, опісля відбувається двотижнева сесія.

Багато предметів є теоретичними, а ось вивчення датської мови – це вже практика. Ту ж фонетику студенти вивчають зі спеціальною лінгафонною системою, граматику проходять з допомогою мультимедійного обладнання. Навички перекладу студенти також здобувають під час практичних занять.

Іспити є усними і письмовими. Якщо курс є більше семінарським, ніж лекційним, то перед сесією студенти ще пишуть тести. На екзаменах викладачі питають лекційний матеріал.

Викладачі

Дівчина щиро дивується повазі викладачів до студентів.

Чітко простежується взаємоповага викладачів і студентів. Викладачі спрямовують нас до дискусії, очікують нашої думки. Кожен викладає те, на чому спеціалізується. У нас не було жодної пари, на якій викладач читав би з листочка,– розповідає Соня. – До прикладу, мені дуже подобається одна наша викладачка, яка власними фото і відео знайомила нас із культурою і природою інуїтів у Гренландії. Це було живе спілкування зі свідком сучасного життя цієї невідомої для нас автономної території.

Стипендії, пільги, програми, активності

Софія розповідає Фактам про фінансові й соціальні можливості для студентів. Студенти з дуже хорошими оцінками мають ректорську стипендію. Є пільги: проїзний квиток на 50% дешевший загальної вартості. Подорожі для студентів не є дорогим задоволенням. У Софіїному університеті розташувалася одна з кращих бібліотек у Польщі і вона є безоплатною.

Щодо програм, то студенти стажуються в інших вузах Європи за програмою Erasmus+ та за програмою MOST, що діє тільки у Польщі.

Позаудиторне життя студентів цього вузу теж активне. Є танцювальний, спортивний, театральний гуртки, хор. І це все безкоштовно. Дівчина двічі на тиждень займається сальсою, яку відвідують студенти з усього світу.

Навчання і робота

Соня зізнається: працюють майже всі студенти, однак викладачів це не цікавить. Головне – встигати з навчанням.

Яскраві враження

Цікавимося у студентки, що її найбільше вразило спочатку.

Сучасне нове обладнання, особливо для перекладачів. Загальна бібліотека для всіх студентів університету, окрема бібліотека на кожному факультеті зі спецлітературою. Бібліотека працює щодня, під час сесії навіть до 22.00. Є спеціально обладнані місця для їжі та відпочинку безпосередньо у бібліотеці.

А що вражає досі.

Тут інші правила й основи навчання. Вчишся сам й ніхто тебе ні до чого не змушує.

Які суттєві відмінності Соня бачить після України.

Українська освіта дає тобі більш широке світосприйняття, а європейська орієнтована на вибрану тобою вузьку спеціалізацію. Немає «паперової бюрократії», системи заліковок і журналів, є електронна система, а кожен студент має персональний кабінет з оцінками на сайті. Тут прозорі критерії оцінювання. Знаєш, скільки пар можна пропустити і коли в тебе буде іспит. Все прозоро, чітко і зрозуміло. Кожен викладач дає свій E-Mail, ти можеш будь-коли написати йому або прийти на консультацію.

А ще Соня зізнається, що часто сумує за лекціями в УжНУ.

У нас було дуже цікаво! Лекції – захопливі і зрозумілі. Часто бували дискусії. Серйозно, на моїй кафедрі в УжНУ все було дуже цікаво…

Джерело: ФАКТИ

 

11 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів