Яскрава закарпатська сторінка в історії української світломузики

Яскрава закарпатська сторінка в історії української світломузики
В ужгородській ILKO Gallery 26 квітня о 19:00 пройде лекція на тему “Українська світломузика від 1960-х до сьогодні. Сторінка Закарпаття”. Після блоку лекції про українську світломузику відбудеться виступ театру "Lux Aeterna" — світломузична вистава під назвою “Light & Sound or on the way to the absence of Gravity”.

 

У другій половині ХХ століття, надихнувшись експериментами Скрябіна і Чюрльоніса, українські художники, інженери і композитори починають створювати складні світлодинамічні перформанси. Інженерні рішення для пультів і проекторів допомагали втілювати візуальний образ, що рухався у такт музиці. Українські театри світломузики, світложивопису, музики світла і кольору – були не поодинокими проектами, але певною художньою тенденцією для українського мистецтва 1960-80-х років.

Художники, що працювали зі світлом і музикою, створювали свої перформанси у Києві, Одесі, Харкові, Полтаві, Ужгороді. Деякі з них існують і дотепер, як в Україні, так і за її межами.

Ужгородський міський світломузичний театр – "Lux Aeterna" у 1982 році відкрив свої двері для широкої публіки перший стаціонарний світло-музичний театр, яких на той час було всього декілька в Радянському Союзі. З 1987 року театр переїхав в будівлю облмуздрамтеатру та почав називатися професійним обласним світлотеатром “Lux Aeterna”. У 1990 році отримав статус міжнародного.

Учасник дискусії – режисер і засновник театру Данієль Фрідман.

 

13 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів