Медик із Німеччини, який сприяє реабілітації учасників АТО, став Почесним доктором УжНУ

Медик із Німеччини, який сприяє реабілітації учасників АТО, став Почесним доктором УжНУ
13 квітня в ректораті засідала Вчена рада Ужгородського університету. Під час заходу, зокрема, відбулася інавгурація doctor honoris causa німецького ерготерапевта Вальтера Ретцеля-Кюрцдьорфера.

 

Засідання розпочав очільник вишу Володимир Смоланка, привітавши іменинників. Своєю чергою, присутні поздоровили керівника з днем народження.

Відтак грамоти вручили членам команди альма-матер, котрі здобули «бронзу» у Всеукраїнських змаганнях із футзалу серед студентів (матчі приурочили до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації). Ректор також нагородив старшого викладача кафедри фізичного виховання факультету здоров’я та фізичного виховання Михайла Шкірту.

 

Ректор нагороджує Михайла Шкірту

Саме у цьому підрозділі ерготерапевт, доцент Університету міста Байройта (ФРН) Вальтер Ретцель-Кюрцдьорфер читає курс лекцій студентам УжНУ зі спеціальності «Фізична терапія. Ерготерапія».

В. Ретцель-Кюрцдьорфер — автор понад 90 наукових праць, 80 статей, опублікованих у наукових та науково-популярних журналах. Серед доробку медика — публікації «Психіатрія на Закарпатті», «Депресія – народна хвороба, зауваження з точки охорони здоров’я, її попередження», «Психіатрія в Латвії та Україні». Фахівець також розробляє програму підвищення кваліфікації фізичних терапевтів нашого вишу.

Пан Вальтер — керівник проекту медико-психіатричного спрямування в рамках кооперації району Оберфранкен та Закарпатської області.

В. Ретцель-Кюрцдьорфер та В. Смоланка. ФОТО Вероніки КОБАЛЬ

Результатом співпраці стало стажування закарпатських медиків у Німеччині. Торік за програмою науковця лікарі нашої області, викладачі УжНУ та психологи, пацієнтами яких є й учасники АТО, удосконалювали навички в окружній клініці Байройта. А в Ужгороді організовано конференцію «Актуальні питання діагностики, терапії та реабілітації посттравматичних стресових розладів» для психотерапевтів, психологів, сімейних лікарів, викладачів УжНУ.

Вальтер Ретцель-Кюрцдьорфер, зокрема, визнаний Всесвітньою організацією ерготерапевтів, нагороджений срібною почесною медаллю району Оберфранкен і грамотою Закарпатської обласної ради. Тож за особисті наукові досягнення в галузі ерготерапії, освіти та науки, вагомий внесок у розвиток міжнародного співробітництва між Україною і Федеративною Республікою Німеччина пану Вальтеру вручили атрибути Почесного доктора ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

Під час інавгураційної промови В.Ретцель-Кюрцдьорфер зауважив: «Контакти із закарпатськими колегами встановлені понад 15 років тому. Тішить, що налагоджена співпраця з великим і потужним Ужгородським університетом. Я радо погодився читати лекції для закарпатських студентів. На інтерактивних парах звертаємо увагу на міжнародні стандарти ерготерапії, зважаючи на ситуацію в Україні. Нині чудовий день, я в захваті від церемонії, дякую за високу честь!»

Насамкінець пан Вальтер побажав успіхів УжНУ та висловив бажання, щоб на сході України настав мир.

Ольга Брайлян, Медіацентр УжНУ

ФОТО Роберта Паппа

 

14 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів