Колажі члена журі "Срібного мольберту” прикрасили вітрини найбільшого універсального магазину Данії

Колажі члена журі "Срібного мольберту” прикрасили вітрини найбільшого універсального магазину Данії
У рамках святкування 150-річного ювілею найбільшого універсального магазину країни Magasin du Nord у Копенгагені українсько-данського художника Сергія Святченка запросили для створення художніх вітрин за матеріалами історичного фотоархіву з музею Magasin du Nord.

 

Сергій Святченко – художник зі світовим іменем, його роботи неодноразово експонувалися на персональних і колективних виставках у багатьох європейських країнах, а також у США й Канаді. Святченко закінчив архітектурний факультет Харківського інженерно-будівельного інституту, потім захистив кандидатську дисертацію з архітектури у Київському інженерно-будівельному інституті. У 1980-ті роки в Україні був ключовою фігурою як організатор і куратор перших виставок сучасного мистецтва. У 1990 році переїхав до Данії й відтоді живе та працює у місті Віборг. У 2017-му Святченко вперше майже за три десятки років приїхав на Україну і ввійшов до складу журі одного з найпотужніших молодіжних мистецьких заходів держави – відкритого студентського конкурсу з живопису “Срібний мольберт”.

У 2002 – 2009 рр. Святченко завершив інтернаціональний проект виставкового простору Senko Studio, до участі в якому його автор як куратор залучив молодих художників – представників найрізноманітніших сучасних напрямків у образотворчому мистецтві з різних країн світу. За авторським задумом, Senko Studio – це синтез галереї й водночас колективної творчої майстерні. Згодом Святченко створив інтернет-проект Close Up & Private, в основу якого були покладені нові принципи фотографії та сучасний погляд на стиль, моду й класичні деталі в одязі. Проект набув широкого розголосу й привернув увагу деяких всесвітньо відомих фірм одягу та журналів мод.

Вибір Святченка як художника для створення й реалізації художнього проекту на матеріалі фотоархіву Magasin du Nord не є випадковим. Святченко – одна з найпомітніших фігур у царині сучасного колажного мистецтва. У серії колажів LESS-collage Святченко створив свою власну, особливо виразну колажну мову, за допомогою якої він долає звичні кордони й встановлює зв’язок між поп-культурою й політикою, особистою пам’яттю й колективною історією, науковими уявленнями й образними реаліями з фантазій і сновидінь. Колажі в серії LESS зазвичай складаються лише з двох-трьох елементів на яскравому однобарвному тлі, яким підсилюється виразність композиції.

Фотоархів Magasin du Nord набуває в тлумаченні митця форми класичного LESS-колажу, який завдяки 3D-ефекту спрямовує зір глядача у минуле, відроджуючи історичний матеріал у сучасному зображенні. Як нащадок конструктивістів і авангардистів 1920-х років, Святченко продовжує реалізовувати концепцію розмивання кордонів між жанрами та скасовує перепони між витонченим і народно-демократичним. Мистецтво, на думку автора, повинно бути інтегрованим у реальне життя. Робота над художнім осмисленням матеріалів фотоархіву Magasin du Nord надала митцю ще одну рідкісну можливість донести до найширшого глядацького загалу свої творчі ідеї.

На вернісажі гості мали можливість зустрітися з художником, отримати його автограф на одному з 5 ексклюзивних художніх плакатів і випити келих ігристого.

Виставка триватиме по 30 квітня 2018 включно.

Прес-служба Сергія Святченка

ФОТО: Олег Опаранюк, а також надані Сергієм Святченком

 

16 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів