Мережа правозахисників допомагатиме важкохворим дітям Закарпаття

Мережа правозахисників допомагатиме важкохворим дітям Закарпаття
В Україні за фінансової підтримки ЄС реалізовується проект по захисту прав дітей, які потребують паліативної допомоги. У семи українських містах розпочали роботу 7 осередків правової підтримки, які готові допомагати важкохворим дітям та їх батькам.

 

- Є важкохворі діти, які ніколи не одужають, але вони мають такі ж права, як й інші. Право на лікування та знеболення, право на освіту, право на те, щоб перебувати вдома з сім’єю, а не в медичних спеціалізованих закладах. Такі діти часто страждають від болю, а медики далеко не завжди допомагають його подолати. Це системна проблема і наші правозахисники та соціальні працівники працюють для того, щоб боротися з такими випадками, - зазначає Ганна Котенко, керівник проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в забезпеченні прав дітей, які потребують паліативної допомоги».

За даними Міністерства охорони здоров’я 17 500 українських дітей потребують паліативної допомоги. Всі вони страждають через нестерпний біль. Така ситуація бо в Україні відсутнє законодавство, яке визначає статус дітей, які потребують паліативноїдопомоги. Україна зробила вагомий крок – лікарям дозволили призначати дітям дитячий морфін у сиропі, однак, здебільшого, медики цього не роблять. У спільноті лікарів не визнається факт того, що діти потерпають від болю. Лікарі досі вагаються призначати сильнодіючі знеболювальні препарати при стійкому, хронічному чи довготривалому болі, бо говорять, що цього болю не видно. Хоча насправді, вони бояться призначати дитячий морфін, знову ж таки, через недолуге законодавство. 

Осередки правової допомоги розпочали роботу в містах Рівне, Вінниця, Суми, Харків, Дніпро, Миколаїв та Мукачево. Впродовж трьох років вони надаватимуть соціальну та правову допомогу, представлятимуть та захищатимуть інтереси важкохворих дітей.  За допомогою на Закарпатті можна звернутися до ГО «Закарпатський обласний осередок Української ферерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату» за телефонами: 095 145 06 60, 095 712 00 16, або написавши на електронну адресу: [email protected] чи[email protected].

До категорії дітей, які потребують паліативної допомоги, належать: онкохворі діти, діти з вродженими вадами розвитку, розумовою відсталістю, цукровий діабет, ДЦП, запальними хворобами центральної нервової системи, з хронічними гепатитами, серцево-судинними захворюваннями та хворі на туберкульоз.

 

 

18 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів