В Ужгороді започаткували кіноіндустріальне майбутнє Закарпаття

В Ужгороді започаткували кіноіндустріальне майбутнє Закарпаття
Дискусією про перспективи кіновиробництва на Закарпатті за "круглим столом" у Закарпатській ОДА сьогодні розпочався перший фестиваль у рамках цьогорічного "Сакура-фесту" в Ужгороді – "Дні нового національного кіно". Його ініціювала нещодавно створена громадська організація "Закарпатська фільмкомісія".

 

Модератор зібрання – журналіст, один із засновників Фільмкомісії Олександр Мерявчик, відзначив, що Закарпаття цікаве для українського та світового кіно і потрібно багато зробити, щоб використовувати цю можливість.

Відома українська акторка театру та кіно родом із Ужгорода Римма Зюбіна відзначила, що створення Фільмкомісії – величезна подія для Закарпаття, раніше чимало талановитих фахівців нашого краю, через те, що не залишали рідну землю, змушені були займатися цілком іншими справами, аби вижити, хоча могли творити шедеври. Навела приклад, як аналогічна структура в Італії зробила можливими зйомки українського повнометражного фільму "Гніздо горлиці", котрий згодом здобув чимало міжнародних нагород. "Є обставини, – сказала Римма Анатоліївна, – які знають лише місцеві, скажімо, водії, костюмери, і вони можуть надати неоціненну допомогу тим, хто приїздить знімати кіно. Крім того, Київ зараз активно шукає акторів, таланти на місцях і яскравий приклад таких знахідок – Микола Береза, який блискуче зіграв головну роль у фільмі "Червоний", представленому торік від України на "Оскар".

Акторка наголосила, що саме через кіно можна зробити потужну промоцію нашому місту, регіону, Україні. Вона переконана, що в Ужгороді, як ніде в іншому місті, можна чудово зняти фільм із маленьких історій так, як знімають у світових столицях кіноальманахи, скажімо, "Париж, я люблю тебе". "Кіно допоможе створити нові тренди і подолати негативні стереотипи і про наш край, і про нашу країну", – вважає Римма Анатоліївна.

Римма Зюбіна також додала, що започатковується школа, де молодь будуть навчати зокрема сценарній справі тощо, до неї запросять і юних закарпатців.

Пані Римма також скористалася нагодою подякувати міській владі Ужгорода за сприяння у зйомках словацько-українського фільму "Межа", який вийшов у прокат торік і здобув чимало нагород, у тому числі в Карлових Варах.

Пригадав ці зйомки і заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак. Запевнив, що міська влада завжди готова сприяти, і не лише організаційно чи технічно. "Наше місто – місток між Україною та державами ЄС, і якщо сюди приїздитимуть топ-актори, продюсери, то молодь буде бачити у розвитку кіномистецтва перспективу для себе. Тому міська влада готова підтримати навчання за цими напрямками, у тому числі на рівні шкіл, допомагати започаткуванню вищої освіти за цими спеціальностями. Уже на наступний рік можна підготувати цільову програму, прийняти її і реалізовувати. "Кіноіндустрію так само потрібно розглядати як інше підприємництво і підтримувати його", – сказав Олександр Павлович.

Представниця Одеської кіностудії та Центру молодих кіношників Альона Рагузіна та її колега, менеджер кіностудії із маркетингу, який приєднався до дискусії через скайп, запропонували можливості, насамперед технічні, цієї, однієї з найстаріших в Україні "кінофабрик", до послуг закарпатцям. Зазначили також, що готові поділитися досвідом створення каталогу локацій краю, що було б дуже цікаво для кіновиробників не лише України, а й Європи.

Німецький творець анімаційних фільмів Артур Клозе поділився практикою роботи з грузинськими колегами, де спільно започаткували проект, аби відволікти дітей від негативного впливу "вулиці" і навчали їх кіномистецтву. Через 3 роки створили фестиваль молодіжних мультиків, і грузинські партнери кажуть, що було б дуже добре долучити до цієї роботи й українських митців.

Журналіст, публіцист Александр Стемп із Великобританії, який зараз проживає в Будапешті, але часто буває на Закарпатті і є популяризатором нашого краю у європейських ЗМІ, зазначив, що тепер розповідатиме не лише про можливості і привабливість подорожей Закарпаттям, але й про його кінолокації. Також пан Александр пише зараз сценарій про подорож із його рідного Кембриджа до Ужгорода та Мукачева і назад, це буде весела гумористична кінорозповідь.

Ян Терах із Польщі повідомив, що польський уряд готовий фінансово підтримувати молодих українських талановитих митців.

За словами голови київської Фільмкомісії Сергія Міронкова, місцева влада чи підприємці, які допоможуть кіногрупі, зроблять величезну справу для всієї області, це, на майбутнє, – залучення коштів, у тому числі й валюти. Так, у Новій Зеландії ніколи не знімали фільми, а коли зняли культовий "Володар кілець", то американська кіноіндустрія ще півтора десятиліття вливала чималі гроші на цю територію. Пан Сергій відзначив, як кількамільйонну увагу привернув до Закарпаття французький актор Жан Рено одним дописом в Інстаграм, коли знімався у фільмі на Синевирі. "Якщо допоможете вчитися талановитим митцям, то вже за кілька років у вас буде свій, і не один, а кілька Жанів Рено", – підсумував Сергій Міронков.

"Сюди приїдуть усі – пригадайте, як починалися фестивалі "Інтерлялька", телевізійних програм нацменшин "Мій рідний край", – сказав президент Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчар.

Директор департаменту економіки Закарпатської ОДА Денис Ман розповів про необхідність промоційних фільмів. Так, спільно з Одещиною, готові реалізовувати концепцію із залучення туристів під гаслом "Люблю твої гори, як ти моє море", запевнив, що управління готове долучитися до реалізації, зокрема й фінансово, ідей Закарпатської фільмкомісії.

Олександр Мерявчик повідомив, що Фільмкомісія збирається сприяти відновленню на Закарпатті колишніх кінозалів, започаткуванню мобільних кінозалів, щоб кіно з великого екрану стало знову доступним – і фінансово, і географічно – для жителів не лише найбільших міст. Розповів також, що керівництво Ужгородського національного університету – ректор і проректори – підтримує Фільмкомісію, зокрема заявили про можливість започаткувати "кіношні" спеціальності у нашому виші, щоб Закарпаття стало ще однією кінематографічною точкою на мапі України. Саме у великій залі ректорату УжНУ проходитимуть покази "Днів нового національного кіно" – 25-27 квітня вільний вхід буде на перегляд стрічок "Микита Кожум'яка", "Гніздо горлиці", "Сторожова застава", "Червоний", "Будинок "Слово", "Іван Сила", "Жива ватра", "Кіборги", "Школа №3".

Завершили засідання "круглого столу" підготовленим спільним комюніке, в якому засвідчили необхідність створення сприятливого середовища для кіновиробництва, відповідних сервісів для реалізації кінематографічного потенціалу Закарпаття, ініціювали започаткування щорічного кінофоруму, скаут-турів краєм для продюсерів тощо.

Джерело: Ужгородська міська рада 

 

18 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів