Суд у Львові зобов’язав дві РДА на Закарпатті надати детальні плани будівництва мега-курорту "Свидовець"

Суд у Львові зобов’язав дві РДА на Закарпатті надати детальні плани будівництва мега-курорту "Свидовець"
Сьогодні у Львові розглянули апеляційну скаргу Рахівської та Тячівської райдержадміністрацій на рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, який скасував незаконні розпорядження вищезгаданих райдержадміністрацій на затвердження детального плану територій під гірськолижний туристично-рекреаційний комплекс «Свидовець» за межами сіл Лопухово і Чорна Тиса та селища Ясіня.

 

Львівський апеляційний суд прийняв ухвалу, якою зобов’язав Рахівську і Тячівську райдержадміністрації надати для розгляду детальні плани територій анонсованого мега-курорту «Свидовець».

Позивачі, в особі свого представника Ярослави Іванової, у позовній заяві спирались не те, що на їхню думку суд першої інстанції не зазначає і не вказує в чому саме полягає порушення чинного законодавства і своє рішення ухвалив на основі припущень.

Сьогодні апеляційний суд Львова прийняв ухвалу, яка зобов’язує Рахівську і Тячівську райдержадміністрації подати суду для ознайомлення детальний план території ТРК «Свидовець». Наступне засідання відбудеться 4 травня 2018 року о 10 годині ранку.

Засідання суду першої інстанції по цій справі відбулось 10 січня 2018 року .Тоді позовна заява трьох депутатів сільської ради Лопухова та їхнього представника, юриста Софії Шутяк з МБО «Екологія-Право-Людина», базувалась на відсутності в публічному доступі матеріалів детального плану територій, а також не проходження ним обов'язкової стратегічної екологічної оцінки на виконання міжнародних зобов'язань України в рамках конвенціі ЕСПО. Окрім того вказувалось на порушення процедури громадських слухань цих планів.

Відповідачі, Рахівська та Тячівська райдержадміністрації, не були присутні на жодному з судових засідань. Детальний план територій, який вимагався в судовому порядку, також не був наданий.

Третіми сторонами долученими до цієї справи стали Лопухівська сільська рада та Карпатський біосферний заповідник, природоохоронні території, згідно з картографічною частиною ДПТ, знаходяться в безпосередній близькості до потенційного курорту. Важливо, що один з найбільших обє’ктів природно-заповідного фонду України жодного разу, включно з сьогодні, на засіданні суду не з’явився.

В Закарпатті вже сьомий місяць триває протистояння між владою та громадськістю через відсутність прозорості в проекті ТРК «Свидовець», будівництво якого, як застерігають природоохоронці, в може призвести до екологічної катастрофи. Під загрозою також водні запаси регіону і заповідні праліси.

В свою чергу Геннадій Москаль вбачає в реалізації проекту можливість для економічного розвитку області та, навіть, перспективу проведення тут Олімпійських ігр.

В цей же день перед засіданням суду в Львівському прес-клубі відбулась прес-конференція учасників ініціативної групи Free_Svydovets, на якій експерти і активісти пояснили журналістам чому відсутність детальних планів викликає підозру на прозорість проекту, в чому саме це проявляється і чим загрожує місцевим громадам.

Джерело: Голос Карпат

 

19 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів