Іван Ілько: "Малярство на Закарпатті – невипадкова річ"

Іван Ілько: "Малярство на Закарпатті – невипадкова річ"
Як уже повідомлялося, у мистецькому просторі ILKO Gallery (м. Ужгород) відкрилася виставка графічних робіт видатного митця, одного з корифеїв закарпатської школи живопису Гаврила Глюка «Рисунок».

 

Поціновувачам творчості представили близько сотні рисунків, виконаних у різні періоди життя майстра. З-поміж усіх представників закарпатської школи малярства у доробку Гаврила Глюка, певно, чи не найбільше довершених графічних робіт. Зараз навіть родичі не беруться назвати точну кількість його рисунків. Виставка репрезентує різні техніки: олівець, пастель, вугілля, сангіну, акварель, фломастер.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман зазначає: «Його олівець, вуглина, пастель не творять окремої тематики чи стилістики, це радше графічна іпостась його таланту й реалістичного бачення. Вони суттєво й необхідно доповнюють малярський світ художника, виступаючи у подвійній ролі підготовчих рисунків до живописних композицій і водночас – завершених самостійних творів. Вони розповідають нам про мотивацію майстра, про його творчу зарядженість від натури, від динаміки руху й спокою, ритму ручної праці, виявляють характерні риси його рисування. До цих рис належить точність штриха, його напруги, сили натиску, точність руху олівця, що починається і закінчується саме в потрібній точці. Кілька акцентованих ліній будують форму, окреслюють фігуру, постать, рух, жест, віртуозний каскад штрихів улягається у відведеній площині, дуже точно передає психологію образа, моменту. Ще одна риса – ритміка, варіювання світла й тіні, темних широко штрихованих і ледь заторкнутих матеріалом площин. Часом ритм захоплює художника, і він виконує легкими короткими штрихами цілі фігуральні фризи – динамічні, танцюючі».

На відкритті виставки художник Іван Ілько зазначив: «Малярство на Закарпатті – невипадкова річ. Воно має велику філософську, ґрунтовну, етнічну і високу професійність. І ці рисуночки доводять, наскільки потужно проникав у сутність зображення Глюк – саме тому йому вдалося створити неперевершені речі».

Зі слів Михайла Сирохмана, роботи Глюка не слід характеризувати як однозначний соцреалізм, хоча формально та за тематикою це так. «Це радше оптимістичний реалізм, в якому домінує світло й колір, в якому присутня радість життя і творчості. Ці якості присутні також у чорно-білих графічних роботах майстра. Це цінна художня спадщина і розкішний виставковий матеріал. Рисунки Глюка вимагають експозиції, представлення в серіях, організованих тематично чи за технічними ознаками», – підкреслює Михайло Сирохман.

Під час виставки анонсували вихід каталогу графіки Гаврила Глюка, презентація якого планується незабаром.

Оглянути експозицію можна до 13 травня 2018 року.

Ксенія Шокіна, Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

Фото: Наталія Павлик

 

19 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів