"Велика вода" на Закарпатті — це велика біда!

"Велика вода" на Закарпатті — це велика біда!
Старі дамби, які захищали населення Закарпаття від повеней, вже давно зносилися. На будівництво ж нових грошей немає....

 

Дощ і сніг - смертельна загроза для жителів відразу декількох гірських сіл Закарпаття.

У січня 2018 рівень води в гірській річці Ріка піднявся на три метри. Затоплення села Липчей тоді вдалося запобігти. Тепер за 4 місяці 3 повені. Берег фактично розірвала вода. Розмило 200 метрів дамби. Під загрозою підтоплення опинилися 800 будинків вниз за течією річки.

Марія Габоріці живе тут майже півстоліття. Каже, таких повеней раніше не було. Тепер же, після кожного великого дощу або хуртовини, вода піднімається на очах.

"2-3 години і все - верх дамби йде. Знаєте, як водоспад. Ми тут, золоті мої, живемо в страху. Я живу на таблетках", - зізнається жителька Липчі Марія Габоріці.

Гребля йде уздовж Липчі і захищає три села. Через часті повені річка змінила русло і підходить ближче до будинків. Про те, що ситуація критична, обласна влада знає.

"Виділено 1 450 000 доларів для відновлювальних робіт. Так само, це тільки будуть аварійно-невідкладні роботи по даному об'єкту. Після цього буде ще основний проект, який повинен закріпити як берегову лінію, так і гідротехнічна споруда, яка є розмитим", - розповідає головний інженер Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Євген Кедик.

Але чи будуть кошти на основний проект невідомо, оскільки Держпрограму комплексного протипаводкового захисту не фінансують з 2013 року. Цього року гроші з держскарбниці пообіцяли.

"Це 25 з половиною мільйонів гривень, але вже середина квітня - грошей немає і немає навіть виготовленого паспорта. Вони повинні прийти, але коли?" - цікавиться директор департаменту інформаційної політики Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас. 

Четвертий місяць чекають обіцяних 10 мільйонів і в Вільхівці - село в грудні минулого року більше за інших постраждало від повені. За ці гроші людям обіцяли побудувати нові дамби і розчистити русло річки Боржави.

Більше дивіться у відео Сегодня.

 

20 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів