В Ужгороді показали виставу про погроми

В Ужгороді показали виставу про погроми
Четвертий день фестивалю камерного театрального мистецтва «Під цвітом сакури» вразив монодрамою «Маргарита і Абульфаз», яку привіз Львівський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Ю. Дрогобича. Вистава створена виконавицею єдиної ролі Оленою Дудич за мотивами роману «Час second-hand» лауреата Нобелівської премії Світлани Алексієвич.

 

Драма без декорацій, але з максимальним емоційним напруженням, розповідає трагічну історію кохання вірменки Маргарити та азербайджанця Абульфаз під час погромів у Баку у 1988 році. Як тікала Маргарита, як переховувалася, що пережила і як вчилася заново жити – у моновиставі від першої особи. Ці емоції суголосні з почуттями наших біженців зі Сходу України.

Акторка Олена Дудич стверджує, що шукала подібний матеріал вісім років. Знайшла його, коли зіграла роль у виставі про московські погроми за цим же романом у театрі в Могильові (Білорусь). Після того кардинально змінила життя – переїхала до Києва, брала активну участь у Революції Гідності, створила дві моновистави. За словами директора дрогобицького театру Миколи Гнатенка, цю виставу за два роки вже зіграли не тільки в Україні, а й у Франції, Німеччині, Вірменії, Польщі.

«24 квітня вірмени вшановували 103-ту річницю геноциду проти вірменського народу. Сьогодні, 26 квітня – роковини Чорнобильської трагедії українського народу. Ми йдемо ніби поруч, співчуваємо один одному. Доки в наші стосунки не будуть вмішуватись негідники, доти в нас буде все добре», - прокоментував побачене директор Закарпатського академічного муздрамтеатру імені братів Шерегіїв Василь Марюхнич під час вручення відзнаки фестивалю.

Фестиваль триває. На ужгородців чекають ще чотири вистави. Сьогодні, 27 квітня, - Київський академічний молодий театр покаже виставу "Фрекен Жулі" за твором А.Стріндберга. У суботу, 2 квітня, Національний академічний український драматичний театр ім.М.Заньковецької покаже біографічну виставу про Івана Франка "Картка любові" за твором Р.Горака. В неділю, 29 квітня, Національний академічний драматичний театр ім.І.Франка з Києва покаже виставу "Увертюра. До побачення" за оповіданням І.Франка "Сойчине крило".

Завершиться фестиваль 30 квітня виставою господарів - Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв покаже трагікомічний абсурд "Краще залишайся мертвим" за п'єсою К.Ветлінгера.

Іванка Когутич для Uzhgorod.net.ua

фото - Валентини Королишин

 

27 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів