На Закарпатській митниці "служать" вівчарки, лабрадори, спаніелі та навіть мініатюрна бігль!

На Закарпатській митниці "служать" вівчарки, лабрадори, спаніелі та навіть мініатюрна бігль!
Задля підвищення рівня правових знань майбутніх юристів та популяризації професії митника, 26 квітня 2018 року фахівці Закарпатської митниці ДФС провели ознайомлення групи студентів-правників із практикою роботи митного пункту пропуску «Тиса».

 

Жваве обговорення і чимало запитань у студентів виникло щодо роботи службових собак, наприклад, яка найкраща порода собак підходить до роботи на митниці, як здійснюється її дресирування тощо.

– Найкраще себе в роботі показують німецька та бельгійська вівчарки. Непогано працюють добермани. В принципі, нема прив’язки до якоїсь окремої породи. Але потрібно розуміти, що кожна нація захищає своє національне надбання. Бельгійці використовують і кажуть, що краще малінуа нема, німці кажуть, що краще німецької вівчарки нема, французи – що кращого за лабрадора нема. Ми використовуємо для роботи ту породу собак, яка нам краще підходить для роботи. У нас є бельгійські та німецькі вівчарки, у нас є лабрадори, є спанієлі, і є навіть бігль. Ця собачка невелика, і вона дуже добре працює, – зазначив Олександр Семаль, начальник відділу кінологічного забезпечення управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Закарпатської митниці ДФС.

Фахівець зазначає, що при відборі собаки не слід орієнтуватись на певну породу. До прикладу, американці беруть з притулку безпородну собаку, що не заважає успішно використовувати її в роботі. Нам найголовніше здатність собаки до гри: пошук «здобичі», процес полювання, - адже це в неї закладено від природи. І цей інстинкт розвивається. Собаки бувають різні: є більш здібні, і менш здібні, як і у людей. Відтак, надзвичайно важливим є саме раннє розпізнання пошукових здібностей чотирилапих помічників.  Методика тренувань жодним чином не базується на звиканні тварини до наркотичних речовин: собаки навчаються шукати, наприклад, свою улюблену іграшку. Під час навчання, в середньому, із 100% прихованих предметів: наркотиків, зброї, тютюнових виробів, собака знаходить 70%, тобто із десяти предметів, які шукає собака, вона сім знаходить. І завдання кінолога – вдосконалювати ці навички у своєму підопічному.

Після демонстрації роботи службової собаки, породи малінуа, на ім’я «Ілля» працівники митниці ознайомили студентів із роботою технічних засобів та технічних систем пошуку прихованих предметів, від найпростіших – дзеркала, до найскладніших – рентгенустановки.

Варто зазначити, що цьогоріч у квітні Закарпатською митницею ДФС розпочато реалізацію Плану заходів Державної фіскальної служби України на 2018 рік по впровадженню загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!». З урахуванням рекомендацій, наданих профільним департаментом та Міністерством юстиції України, в митниці заплановано проведення системної роботи, спрямованої на підвищення рівня обізнаності громадян про гарантовані права та механізми їх реалізації та захисту, формування в суспільстві поваги до прав і свобод людини.

Одним із перших кроків стало запровадження на постійній основі занять в рамках «Всеукраїнської школи з митного права», яка вже три роки функціонує на регіональному рівні, завдяки об’єднаним зусиллям митниці та юридичного факультету Ужгородського національного університету.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

 

27 квітня 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів