Півтора десятка агресивних п’яних молодиків напали на представників WWF в Закарпатті

Півтора десятка агресивних п’яних молодиків напали на представників WWF в Закарпатті
В суботу, 21 березня на околицях Ужанського нацпарку близько 15 агресивно налаштованих людей напали на представників лісової команди WWF в Україні, WWF Німеччина, німецьких журналістів та експертів проекту “Лісова варта”. За цим фактом у поліції зареєстровано кримінальне провадження.

 

Вже більше року WWF в Україні реалізує проект “Лісова варта”, який покликаний розбудувати мережу волонтерів для боротьби проти нелегальних рубок в Українських Карпатах та пропонувати законні шляхи сталого розвитку лісового господарства. Із Закарпаття “Лісова варта” неодноразово отримувала відео та фотографії від місцевого активіста з вирубками в Ужанському національному природному парку, які на його думку були незаконними. На прохання цієї людини експерти проекту 16 квітня разом із представниками правоохоронних органів провели попередній огляд однієї із таких ділянок біля с. Стужиця Великоберезнянського району.

Вирубка мала усі ознаки незаконнності - ані маркування, ані ділянкових стовпців виявлено не було. Більше того, на офіційне прохання надати документи на вирубку нацпарк відмовився, стверджуючи, що саме ця ділянка поза межами нацпарку, а отже НП не несе за неї відповідальності.  Однак дослідження геодезистів із “Закарпатського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою” під час винесення меж парку в натуру, проведеного на прохання місцевої поліції, доводять протилежне. Детальний аналіз вирубки — у висновках нашого експерта на сторінці.

21 березня експерти “Лісової варти”, разом з представниками WWF в Україні, WWF Німеччина та журналістами, повторно прибули на ділянку через підозри рубки і в пралісах у спадщині ЮНЕСКО, що починаються відразу за вирубаною ділянкою.

“Приблизно через 30 хвилин після прибуття на місце на нас напали близько 15 агресивно налаштованих людей, від багатьох із них добряче тхнуло алкоголем. Вони погрожували, кричали, штовхали нас і шарпали за одяг та руки, намагалися відібрати наші телефони та ключі від моєї машини із криками “чого ви тут ходите і знімаєте”. Нам заледве вдалося зателефонувати в поліцію та попросити про допомогу. Ми так і не зрозуміли, чим був спровокований напад, та хто і з якою метою його організував. Відкрито кримінальну справу. І ми готові надати усі наявні у нас записи правоохоронним органам за умови об’єктивного розслідування”, розповідає Дмитро Карабчук, експерт з лісових питань WWF в Україні та координатор проекту “Лісова варта”.

Це вже не перший напад на лісову команду WWF в Україні у Карпатах. Восени минулого року близько 30 осіб “спортивної статури”, зокрема  працівники Вижницького нацпарку, намагалися перешкодити “Лісовій варті” разом з волонтерами потрапити на територію парку. Влітку в Берегометському лісництві, що на Чернівеччині, п’яні та озброєні рушницями працівники лісової охорони та невідомі особи теж агресивно поводилися і погрожували міжнародній групі науковців.

 

“Цей інцидент свідчить про серйозні проблеми в Ужанському нацпарку як із боротьбою проти нелегальних рубок, так і з безпекою відвідувачів  парку, і це тоді, коли одними з основних завдань парку є збереження природних екосистем, розвиток еко-туризму та рекреації.  Ми звертатимемося до керівників поліції, прокуратури, НАБУ та Президента, а також вимагатимемо негайного службового розслідування у Мінприроди”, наголосив Роман Волосянчук, координатор лісового напрямку WWF в Україні.

 

 

27 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Влад Каменца 2018-04-27 / 18:41:32

    https://www.facebook.com/vkamenski/posts/1984122734992977