Євросоюзівські волонтери дитячого будинку у закарпатських Вільшанах

Євросоюзівські волонтери дитячого будинку у закарпатських Вільшанах
Добровольці з чеської громадської організації «Бодай» (Bodaj) протягом 15 років вже здійснили тут кілька програм, зокрема займалися з дітьми арт-терапією, музичної та драма-терапією.

 

Вихованці закарпатського дитбудинку у Вільшанах пам'ятають імена всіх чеських волонтерів, які придумують для них цікаві заняття та вивозять на прогулянки. Самому закарпатському дитбудинку через брак персоналу складно продуктивно проводити з хлопцями час і організовувати дозвілля. Добровольці з чеської громадської організації «Бодай» (Bodaj) протягом 15 років вже здійснили тут кілька програм - займалися з дітьми арт-терапією, музичної та драма-терапією. Випробуваний був у дитбудинку і фізіотерапевтичний проект, в якому взяли участь студентки з Острави.

Громадська організація Bodaj виникла в 1990-е, а в 2005 році групою студентів - майбутніх соціальних працівників відновила її роботу. Діє вона здебільшого в Закарпатській області, у багатьох жителів яких - чеські корені. Однак, як в минулому підкреслювали члени організації, добровольці приїжджають туди не заради спілкування з нащадками чехів, з якими вони практично не мають можливості бачитися. Майже всі два тижні своєї «відрядження» волонтери проводять з дитбудинку - чехи приїжджають відвідати хлопців двічі на рік.

Зробити яскравішим життя українських вихованців дитбудинку

«Бодай» прагне, щоб місцевий педагогічний персонал усвідомив всю доцільність проведення для хлопців різних заходів. Перш ніж вирушити в Закарпатті, добровольці вчаться азам спілкування з дітьми. Марія Кучерова співпрацює з організацією «Бодай» приблизно 6 років. З чого почалося її знайомство з добровольцями?

- Я прийшла туди, так як збиралася поїхати в Україну не як турист - хотіла влаштуватися там волонтером, тому і знайшла цю організацію. Я відвідувала їх курси, дізналася, чим вони займаються. Все це мені дуже сподобалося, тому шість років тому я вирушила разом з ними. «Бодай» вирушає, в основному, тільки на Західну Україну, в село Вільшани, де добровольці займаються з дітьми в дитячому будинку. Ми постійно туди їздимо, допомагаємо місцевим персоналу годувати дітей і міняти їм підгузники, з більш розвиненими в розумовому відношенні займаємося також різними іграми, гуляємо по селу. Вивозимо їх на візках, щоб вони побачили життя місцевих жителів, тому що, в основному, діти навіть не покидають територію дитячого будинку, а їм дуже цікаво дізнатися, як живе їх село. В останні роки там побудували церкву, куди ходять багато місцевих жителів. До цього багато дітей взагалі не бачили, як протікає зовнішня життя.

Як розповіла Марія Кучерова, звичайне, здавалося б, відвідування вихованцями дитбудинку сільського магазину, де волонтери купують хлопцям солодощі, морозиво або лимонад, стає для них справжньою пригодою і навіть подією місяця.

- Коли я приїхала в Вільшани рік або два тому, діти все це згадували і навіть пам'ятали, яким морозивом їх в той раз там пригощали. Тому ми, знаючи, наскільки це для них важливо, намагаємося зробити їхнє життя яскравішим.

Через брак рук не бачать зовнішній світ

Неможливість більш частих прогулянок за межами дитбудинку пояснюється дефіцитом його персоналу.

- В цілому, в дитбудинку в рамках існуючих можливостей забезпечений хороший догляд: працівники стежать, щоб діти були добре одягнені і нагодовані, знаходилися в чистоті. Однак гостро не вистачає персоналу для того, щоб кожен день займатися з дітьми чимось ще або возити їх на прогулянки. Дитбудинок очолює дуже хороший директор, який прагне до співпраці з чехами і з іншими іноземцями - туди приїжджають і представники інших громадських організацій.

«Бодай» прагне щорічно організовувати поїздки чеських волонтерів в Україні. Навесні в Вільшани знову відправиться чеський гурт - на даний момент в списку значиться вже 6 або 7 прізвищ, і організація активно шукає тих, хто хотів би сприяти цій ініціативі.

По весні - знову в Вільшани

Ми розміщуємо оголошення, ходимо в університети, розповідаємо, наприклад, студентам-медикам або тим, хто обрав професію соціального працівника, про те, чим ми займаємося, якими є наші можливості, і як стати учасником такої поїздки. Після повернення з поїздки ми часто обговорюємо свої враження і з тими, хто туди збирається відправитися вперше - новачкам потрібно більше про це розповідати. Ми іноді жартуємо, що їдемо в місця, які не відповідають нашим уявленням про комфорт - дорога туди досить складна, на автобусах, спимо ми там в спальних мішках, але, з іншого боку, ми дуже раді, коли бачимо, що приносимо цим дітям радість , що у них з'являються нові враження, що вони пам'ятають нас. Тому, незважаючи на те, що у нас там не дуже комфортні умови, хочеться приїжджати туди частіше. Ми бачимо, що наша робота допомагає дітям, і ми доставляємо їм радість.

Багато проектів організації тривають навіть в тому випадку, коли волонтери, які стали їх ініціаторами, їдуть. Наприклад, Катержина Шевчікова, спочатку працювала волонтером, пізніше надавала допомогу дітям в якості фізіотерапевта і дбала про те, щоб деякі проекти не були згорнуті, - розповіла раніше в інтерв'ю «Радіо Прага» Драгомира Брокова.

Джерело: Радіо Прага

 

01 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів