Відбулося засідання науково-технічної ради УжНУ

Відбулося засідання науково-технічної ради УжНУ
Минулої середи, 25 квітня, відбулося засідання науково-технічної ради Ужгородського національного університету. Під час засідання обговорювалися питання проведення в університеті основних заходів Всеукраїнського фестивалю науки та конкурсу «Стартап УжНУ - 2018».

 

На науково-технічній раді також заслухали звітні доповіді заступників деканів з наукової роботи біологічного, географічного та інженерно-технічного факультетів про наукову роботу за 2017 рік та плани на 2018 рік, а також звіт голови Наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ про студентську наукову роботу.

Проректор УжНУ з наукової роботи професор Ігор Студеняк, висловив прохання, щоб усі факультети підібрали команди для участі у конкурсі «Стартап УжНУ - 2018» та творчо підійшли до даного процесу.

Голова Наукового товариства студентів та аспірантів УжНУ Маховська К.І. звітувала про студентську наукову роботу у 2017 році. Вона зазначила, що у 2017 році поповнилося число дійсних членів та активних учасників НТСА УжНУ. Також у 2017 році на базі Ужгородського національного університету діяло понад 50 наукових гуртків, студенти брали активну участь у 11 Всеукраїнських та 15 міжнародних конференціях студентів та молодих вчених. Протягом року було опубліковано більше 600 наукових робіт та тез доповідей, проведено 35 відкритих лекцій за участю провідних фахівців УжНУ та іноземних спеціалістів і 10 круглих столів та брейн-рингів. У звітному році на факультеті міжнародних економічних відносин стартувала програма “Молодіжний делегат України до ООН”, було проведено школу митного права, школу хірургії та створено англомовний розмовний клуб.

Заступник  декана біологічного факультету Симочко В.В.  звітував про наукову роботу за 2017 рік та плани на 2018 рік.  Зокрема,  у 2017 році на факультеті виконувалися  5 кафедральних тем, були проведені 4 конференції, опубліковано 7 монографій та видано  8 підручників і навчальних посібників. Професорсько-викладацьким складом було опубліковано 29 статей, з яких 21 – у наукових виданнях України,  8 – в іноземних виданнях. Упродовж року було захищено 2 дисертації на здобуття ступеня кандидата наук. У звітному році на факультеті підписано 20 угод про науково-технічне співробітництво та оформлено 2 патенти на корисну модель. Протягом 2017 року було опубліковано 139 статей студентів факультету у матеріалах Міжнародної конференції молодих вчених та студентів «Проблеми збереження біорізноманіття Українських Карпат».

Заступник декана з наукової роботи географічного факультету Мигаль  А.В. зазначив, що у 2017 році на факультеті виконувалися 3 кафедральні науково-дослідні роботи. Загалом за період 2013-2016 рр. на факультеті виконано 6 госпдоговірних проектів та 2 міжнародні грантові проекти, які виконувалися у рамках міжнародної програми HUSKROUA: Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine ENI CBC Programme 2014-2020 та 2007-2013. Упродовж  звітного року на базі географічного факультету було проведено 3 конференції, 2 науково-практичні семінари, укладено угоду про науково-технічне співробітництво з Інститутом геодезії Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів). У 2017 році було опубліковано 2 монографії, 7 навчальних посібників та 32 статті, з яких 2 – у іноземних виданнях.

Заступник декана з наукової роботи  інженерно-технічного факультету Цигика В.В. доповів, що упродовж 2017 року на факультеті виконувалося 5 кафедральних науково-дослідних робіт, опубліковано 28 статей, з яких 20 – в українських, а 8 – в іноземних виданнях, а також 3 статті у виданнях, які мають імпакт-фактор. Крім того, було опубліковано 53 тези доповідей на вітчизняних і міжнародних конференціях та оформлено 2 патенти на корисну модель.

У результаті обговорення звітних доповідей члени науково-технічної ради дійшли висновку, що слід більш активно ставити завдання перед науково-педагогічними колективами факультетів про захист дисертації на здобуття ступенів кандидата та доктора наук, а також про збільшення кількості публікацій за результатами досліджень у вітчизняних та іноземних виданнях. Проаналізувавши особливості подачі документів на конкурс студентських наукових робіт, вирішили, що кожна кафедра повинна підготувати та подати роботу й відрядити хоча б одного представника для захисту цієї роботи на конкурсі.

Науково-дослідна частина УжНУ

 

02 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів