Вже 32-гу скульптурку-"родзинку" урочисто відкрили сьогодні в Ужгороді

Вже 32-гу скульптурку-"родзинку" урочисто відкрили сьогодні в Ужгороді
Нову огорожу парку Лаудона біля міської дитячої клінічної лікарні та ще й із міні-скульптуркою засновника цієї збірки екзотів презентували сьогодні в Ужгороді.

 

На урочистостях були присутні урядовий уповноважений з питань українсько-угорських відносин Іштван Грежа, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Генеральний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, дипломат, почесний громадянин Ужгорода Ендре Саліпскі та багато інших гостей. 

За сприяння уряду Угорщини та одного з благодійних фондів, а також Ужгородської міської ради  біля парку та лікарні замінили парканну сітку на ковану огорожу, реставрували основу та стовпчики огорожі, все пофарбували. Автор проекту оновленої огорожі – відомий архітектор Петро Сарваш. Зробили також внутрішню огорожу, яка відокремлює рослинність пам’ятки садово-паркового мистецтва, і новий інформаційний стенд про парк.  Родзинкою, яка безумовно приваблюватиме перехожих, туристів, є і виготовлена на спеціальне замовлення міні-скульптурка Іштвана Лаудона, її автор, традиційно, скульптор Михайло Колодко.

Ідея і навіть проект оновлення огорожі були готові вже давно, нарешті задум вдалося втілити. Продовжить благоустрій території парку Ужгородська міська рада – уже готова проектно-кошторисна документація на прокладання доріжок.

Наприкінці ХІХ століття педагог і натураліст, доктор Ужгородської Королівської католицької гімназії Іштван Лаудон зробив подарунок   місту – започаткував сад  рослин,  які привозив із подорожей у різні країни.

Сад Лаудона простягався від вулиці Собранецької до нинішнього пам’ятника Пушкіну, налічував близько двох сотень екзотів, вважався одним із кращих молодих парків Австро-Угорщини. Із розбудовою міста сад Лаудона поступово забудовували, нинішній парк біля дитячої лікарні із десятком дерев – те, що від нього залишилося. У минулому році біля дитячої лікарні посадили ще два екзотичні дерева, які росли колись серед насаджень Лаудона, але загинули приблизно у 70-х роках – кипарисовик Лавсона і тсугу канадську.

Поради з відновлення і догляду за парком надає громадська організація "Закарпатське товариство охорони природи", один із її подвижників – Адальберт Рішко – виростив і подарував Ужгороду кипарисовик і тсугу. Збереглися у парку і найбільше в Україні та найстаріше на Закарпатті гінкго, тис ягідний, кипарис болотний, сосна чорна (австрійська), криптомерія японська, магнолія Суланжа, бук лісовий, що зазвичай росте на висоті більше 300 метрів над рівнем моря, а тут – на 120-метровій висоті. Кілька дерев дендропарку входять до міжнародної Червоної книги.

Урядовий уповноважений з питань українсько-угорських відносин Іштван Грежа у своєму виступі сьогодні зазначив, що уряд Угорщини радо долучився до збереження парку і встановлення скульптурки, оскільки це – частина культури Закарпаття, місце у центрі Ужгорода, де можна випити цілющої мінеральної води, відпочити у тиші, задуматися про минуле і майбутнє.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв наголосив, що зберігаючи такі унікальні куточки, ми зберігаємо і пам’ять про людей, які творили Ужгород. Користуючись нагодою, повідомив, що міська влада особливу увагу приділяє відновленню центру міста, а в цьому році буде повністю завершено капітальний ремонт міської дитячої лікарні, різні відділення якої оновлювали впродовж кількох років. Богдан Євстафійович подякував угорським посадовцям за постійну допомогу, відзначив важливість усього, що спільно робиться для нашого міста, краю та України, а скульптору Михайлу Колодку – за ще одну, вже 32-у, міні-скульптурку, подивитися на які спеціально приїздять гості Ужгорода.

Головний лікар міської дитячої лікарні Ігор Рошко звернув увагу, що зроблено також внутрішню огорожу, яка дозволила відокремити унікальний біоценоз, що склався в парку – це єдине в центрі місце, де сформувалася флора, притаманна лісам та узліссям, ростуть 4 червонокнижні трав’янисті рослини, чимало чудових дикоростучих квітів. «Ми маємо будівлю, зведену наприкінці 30-х років при забудові історичних чехословацьких кварталів Ужгорода, парк Лаудона, мінеральне джерело, тому маємо і обов’язок зберігати все це для міста», – сказав Ігор Гаврилович. Захищена від шуму і пилюки, хоч і невеличка зелена територія біля лікарні також дуже важлива для маленьких пацієнтів, хвойні дерева, які тут ростуть, створюють корисний мікроклімат для одужання при захворюваннях органів дихання.

Відкрили скульптурку Іштвана Лаудона на огорожі парку – автор Михайло Колодко та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. 

Джерело: Прес-служба Ужгородської міськради

 

04 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів