Власник Ордену Марії Терезії Олександр Дзембас: Це не стільки відзначення моєї скромної персони, як акцентування на проблемі – збереження спадщини

Власник Ордену Марії Терезії Олександр Дзембас: Це не стільки відзначення моєї скромної персони, як акцентування на проблемі – збереження спадщини
Вже традиційний, цього річ четвертий для Ужгорода захід європейського рівня провели на території скверу Марії Терезії навпроти Хрестовоздвиженського кафедрального собору.

 

В святковому дійстві як і торік взяли участь нащадки королівської династії Габсбургів – ерцгерцог Шандор Габсбург-Лотрінген з дружиною Гертою-Маргаритою. Нового номінанта Ордену теж вже традиційно було розкрито лише під час урочистостей.

Ім’я кавалера було оголошено фундатором-засновником Ордену Марії Терезії, дипломатом, громадським діячем Аленом Пановим. Кавалером Ордену Марії Терезії в 2018 році став Олександр Дзембас, відомий закарпатський історик і археолог, дослідник історичної спадщини Закарпаття. Людина, що досліджує історичні скарби Закарпаття не за роботою, а за покликанням.

Зі слів, Алена Панова, Олександр Дзембас – найбільш відомий своїми дослідженнями Невицького замку. Вклад науковця у вивчення і збереження цього пам'ятника історії та культури неможливо переоцінити: дослідженню замку Дзембас присвятив понад 20 років. 

«Мені дуже приємно, отримати цю почесну нагороду. Також приємно, що засновники Ордену звернули увагу саме на ті сторінки суспільного життя, які є найбільш проблемними. Адже ми повинні оберігати нашу культурно-історичну спадщину. Тому, думаю, що з боку фундаторів це не стільки відзначення моєї скромної персони, як акцентування на проблемі –збереження спадщини» – зазначив Дзембас.

Цьогоріч, завдяки зусиллям науковця, на реставрацію Невицького замку виділено понад 11 млн гривень.

varosh

 

05 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів