Цьогоріч на Закарпатті припинено порушення у сфері держзакупівель на суму близько 350 млн. гривень

Цьогоріч на Закарпатті припинено порушення у сфері держзакупівель на суму близько 350 млн. гривень
Одним з пріоритетних напрямків діяльності Управління захисту економіки в Закарпатській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України є профілактика та запобігання порушенням законності у сферах та галузях економіки у тому числі і правопорушень вчинених під час проведення конкурсних торгів на закупівлю товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти. Протягом січня-квітня цього року на Закарпатті працівники УЗЕ припинили порушення у сфері держзакупівель на суму близько 350 млн. гривень.

 

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади установлені  Законом України «Про публічні закупівлі». 

Однак, основні принципи Закону такі як, забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції, - не завжди співпадають з думкою охочих незаконно нажитися за рахунок держави, адже не є таємницею, що значні кошти з державного бюджету спрямовуються саме на закупівлю державними установами товарів, робіт та послуг. 

Однією з найбільш поширених протиправних схем при проведенні конкурсних торгів, є схема коли замовник прописує критерії конкретно під одного, нерідко заздалегідь визначеного учасника, що в свою чергу не дає можливості взяти участь у торгах іншим бажаючим, в такому випадку це тягне за собою відсутність добросовісної конкуренції серед учасників, а в подальшому виключає можливість досягнення  максимальної економії та ефективності витрат та є додатковим навантаженням на бюджет країни. 

Як зазначив начальник Управління Андрій Іванків - працівниками Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ НПУ, проводиться систематична та цілеспрямована робота з метою запобігання порушенням у вказаній сфері. Так, у зв’язку з порушення ЗУ «Про публічні закупівлі» з початку року за матеріалами працівників Управління скасовано 25 результатів проведених конкурсних торгів на закупівлю товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти. Загальна сума понад 349.3 млн. грн., з них: сфера охорони здоров’я – 5 результатів на суму 6,7 млн. грн., сфера освіти – 7 результатів на суму 25,6 млн. грн., у сфері інфраструктури – 7 результатів на суму 269.7 млн. грн., сфері житлово-комунального господарства – 3 результати на суму 44.5 млн. грн., соціальній сфері 1 результат на суму 1.6 млн. грн.  та 2 в інших сферах на суму понад 1.2 млн. грн. 

З огляду на ситуацію яка складається у сфері закупівель Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ НПУ звертає увагу замовників, які проводять конкурсні торги на закупівлю товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти, що порушення ЗУ «Про публічні закупівлі», тягне за собою відповідальність встановлену законом.

Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ НПУ

 

08 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів