УжНУ: формування національної пам'яті та свідомості - невід’ємна частина виховання сучасних студентів

УжНУ: формування національної пам'яті та свідомості - невід’ємна частина виховання сучасних студентів
Як Ужгородський національний університет долучився до заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення та Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Традиційно 8-9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення й День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. До заходів присвячених цим подіям щорічно долучається і Ужгородський національний університет, який проводить, зокрема, зустрічі та тематичні лекції.

У середу, 9 травня, студенти УжНУ вшанували пам'ять борців за незалежність покладанням квітів до монументу розташованому біля корпусу ректорату. Голова профспілкової організації  студентів Ростислав Головчанський переконаний, що кожен з нас повинен пам’ятати та  шанувати тих,  хто віддав своє життя за незалежність України. «День пам’яті та примирення, а за ним і 73-я річниця Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – важливі дати, які назавжди ввійдуть в нашу історію. На жаль, час поступово забирає і тих, хто вижив у цих страшних подіях, і ми повинні вкотре сказати їм «дякую». Вшанування пам’яті полеглих на війні – можливість подякувати за життя», - зауважив Ростислав Головчанський.

До акції вшанування пам’яті долучилися студентка юридичного факультету Мар’яна Жемонська та студент факультету інформаційних технологій Роман Бланар. Молоді люди переконані, що сучасне суспільство повинне пам’ятати історію, аби не допустити повторення кровопролитних сторінок минулого. «Нині ми відзначаємо дуже важливі події, які, на жаль, символізують не тільки перемогу, але й втрати для здобуття свободи. Споконвіків український народ прагне мирного неба та незалежності, бореться для її здобуття та втрачає найкращих синів і дочок. Ми, як молоде покоління, повинні шанувати та пам’ятати справжніх героїв», - переконана Мар’яна.

Погоджується з колегою і Роман, який акцентує увагу на історичній вазі подій минулого та їх переплетіння з сучасністю:

«У цей день ми повинні зробити висновок, адже здобуття перемоги над нацизмом, відсіч загарбницьким прагненням – здобуток чималої кількості гідних людей. Сьогодні, як ніколи, ми повинні бути вдячними і пам’ятати, що означає незалежність. Україна досі бореться за право власних кордонів та демонструє, що на її варті стоять справжні герої. Нам необхідно взяти події минулого на озброєння і, нарешті, отримати мир для кожного з нас».

Ужгородський національний університет до відзначення важливих подій провів також ряд заходів на факультетах, зокрема зустрічі з ветеранами війни, борцями за незалежність України у ХХ столітті, учасниками антитерористичної операції та учасниками заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях. Університет демонструє, що формування національної пам'яті та свідомості - невід’ємна частина виховання сучасних студентів, а заходи з увічнення пам’яті загиблих воїнів і жертв, подвиги дідів та прадідів повинні слугувати полотном для написання нової історії.

Максим Грежинець, Вероніка Кобаль, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

10 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів