На Мукачівщині через зсув ґрунту мешканці залишилися без хат (ФОТО)

На Мукачівщині через зсув ґрунту мешканці залишилися без хат (ФОТО)
Сьогодні, 10 травня, близько о пів на дев’яту годину ранку в селищі міського типу Кольчино Мукачівського району сталася надзвичайна ситуація. Поблизу одного із тутешніх кар’єрів стався зсув ґрунту, внаслідок чого землею повністю завалило дві хати. Ще один будинок пошкоджений частково.

 

Окрім того, ґрунтові маси знесли електроопору та накрили припракований неподалік легковик «Таврія», а понад півтори сотні домогосподарств залишилися без газу через пошкодження газопроводу. На щастя, ніхто не постраждав – люди зі зруйнованих будинків завчасно встигли вибігти на вулицю. Проте місцеві мешканці побоюються, що зсуви можуть повторитися, адже в кар’єрі ще нависають залишки гірської породи.

Кольчино – невелике селище міського типу практично на кордоні з Угорщиною, яке розташоване всього за шість кілометрів від райцентру. Тут проживає трохи більше як три тисячі мешканців. Сьогодні вранці їх буквально шокувала звістка про трагедію на вулиці Фредяшівській.

- Ми лише почули страшний гуркіт, ніби каміння сиплеться, повибігали на вулицю, і оторопіли – за кілька метрів він нас ніби величезна гора зійшла, хат не стало, пів гори немає! – розповідають кольчинці. – Це дуже страшно!

Місцеві ЗМІ пишуть, що за офіційною інформацією, це недіючий кар’єр, водночас мешканці Кольчино розповідають, що тут досі активно ведуться розробки.

- Ще й який він діючий! І якщо це зараз негайно не зупинити, блокуючи їхню техніку, то може статися ще не одна трагедія, - кажуть селяни.

Те, що кар’єр працює, підтверджують і в Закарпатській ОДА.

- З протилежного боку гори розташований щебеневий кар’єр, і зараз спеціалісти з’ясовують, наскільки земляні роботи вплинули на формування зсуву, - сказав очільник області Геннадій Москаль.

У Кольчинській селищній раді розповіли, що обвал стався на кар’єрі, який належить філії «Кіровський спеціалізований кар’єр» ДП «Закарпатський облавтодор», де добувають гравій та пісок. Мовляв, зсунулися відходи гірської породи, які за багато років накопичилися під каменедробаркою.

- Зараз на місці працюють всі служби - рятувальники, геодезисти, вивчають ситуацію, розбирають завали, - каже селищний голова Микола Дуб. – Тут присутні депутати обласної ради, керівництво обладміністрації. Що можемо сказати, це горе для людей, адже дві хати знищені повністю, люди опинилися на вулиці, ще в одній хаті кам’яно-земляна лава пошкодила одну стіну. Мешканців цих будинків евакуювали, на щастя, ніхто не постраждав. Зараз разом із обласним та районним начальством вирішуємо, як допомогти постраждалим. Також чекаємо на висновки спеціальної комісії щодо причин та наслідків зсуву. Проте, навіть попередня оцінка показує, що є загроза додаткових зсувів, оскільки під кар`єром ще залишилися нависати залишки.

До слова, у «Закарпатгазі» повідомили, що внаслідок зсуву ґрунту біля кар’єру в Кольчино пошкоджено газопровід середнього тиску діаметром 57 мм. Тож 157 домогосподарств по вулиці Фредяшівській тимчасово залишилися без газопостачання.

Тим часом у Кольчино скликали надзвичайну комісію, до складу якої увійшли чиновники та рятувальники. Вони повинні з’ясувати, що насправді стало причиною зсуву і наскільки є ймовірність повторного.

Мирослава БЗІКАДЗЕ press-centr.com

Фото: ГУ ДСНС у Закарпатській області, Кольчинської селищної ради та із соцмереж

 

10 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів