Ужгородські правники переймали досвід Німеччини в галузі господарського права від професора Інституту права та економіки Вісбадена

Ужгородські правники переймали досвід Німеччини в галузі господарського права від професора Інституту права та економіки Вісбадена
Курс лекцій з господарського права ЄС майбутнім юристам УжНУ прочитав Райнер Ведде.

 

7–8 травня на юридичному факультеті курс лекцій прочитав професор Інституту права та економіки Вісбадена (Wiesbaden Institute for Law and Economics) Райнер Ведде (Rainer Wedde). Проблематика стосувалася господарського права ЄС, зокрема Німеччини, порівнювалося функціонування господарських товариств у двох державах. Орієнтувався лектор на аудиторію, котра якраз вивчає цю галузь права.

Професор є гостем нашого вишу вже вдруге, перший його візит до УжНУ був у складі делегатів конференції, яку правничий підрозділ організовував у співпраці з Німецько-українською асоціацією суддів. Теперішній візит відбувся за сприяння доцента Вадима Рошканюка та професора Михайла Савчина, котрі неодноразово відвідували науково-практичні заходи німецької сторони, а також активу факультету.

Німецька економіка нині є однією з найбільш потужних у Європі, тому саме юридична складова її побудови є цікавою для вивчення молодим юристам. Докладніше про специфіку теми лекції, її важливість розповів декан юрфаку, професор Ярослав Лазур:

– Однією з принципових проблем у сфері господарського права є роль держави у регулюванні господарських відносин, у можливостях впливу на статус суб’єктів господарювання. Німеччина – це країна, де застосовується пандектна система побудови галузі господарського права, ця галузь є комплексною, де, з одного боку, держава має важелі впливу в частині забезпечення якості вироблених товарів і послуг, наявна значна роль інших засобів (оподаткування, квотування тощо), а з іншого боку – це втручання дуже обмежене й підстави для впливу держави на бізнес є чітко обумовленими. Цей баланс у Німеччині вважається одним із найкращих серед країн Європи і загалом світу, тому її досвід для нас є хорошим прикладом. В Україні ж у цій сфері йдуть дискусії, ми бачимо, що Господарський кодекс, який, по суті, дублює Цивільний, містить чимало суперечностей якраз у тій частині, що декларує взаємини держави й бізнесу.

У ході візиту пан Ведде мав і зустріч із професорсько-викладацьким складом кафедри господарського права та процесу. Було обговорено перспективи співпраці, функціонування Німецько-Українського об’єднання юристів, співвідношення господарського та цивільного права в наших країнах. Зініціювали дальший розвиток певних спільних проектів, потенційні обміни викладачів та студентів, а також відрядження делегації від факультету на конференцію у Кельні 5 жовтня цього року.

Катерина Хижняк, Ужгородський нацуніверситет

Фото авторки та надані Павлом Величком і Ольгою Костак

 

12 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів