На Закарпатті квітне Долина нарцисів

На Закарпатті квітне Долина нарцисів
Це природне диво подарував нам… льодовик. Свого часу, при сходженні крижаних мас та ґрунту, цибулини дикого нарциса (нарциса вузьколистого, Narcissus angustifolius) «примандрували» туди, де зараз заповідник цієї тендітної квітки.

 

Зазвичай ця з виду ніжна, але витривала рослина розкошує на висотах понад тисячу метрів над рівнем моря. Популяція ж в урочищі Кіреші, що поблизу закарпатського міста Хуст, унікальна і розташуванням, і своїм масштабом: це найбільший у Середній Європі осередок нарцису вузьколистого. Це місце офіційно під охороною ще з часів панування на цих землях Австро-Угорщини, а тепер належить до Карпатського біосферного заповідника, котрий береже Долину як цінну екосистему на понад 250 га лук і боліт.

Для відвідувачів Долина нарцисів – це свято, котре триває кожного травня. Для Закарпаття ж – одна з чільних туристичних «родзинок». Гостюючи в заповідному місці, слід пам’ятати, що милуватися нарцисами, які, звісно, занесені до Червоної книги України, можна лише зі спеціальних оглядових майданчиків, а збирати букети – суворо заборонено. Врешті, і цінне це місце саме своєю природністю, тендітністю і скороминущістю краси, до якої і ставитися варто відповідно: як до щедрого подарунку природи.

Фото: Сергій Гудак

Джерело: opinion.biz.ua

 

13 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів