У Закарпатській ТПП презентували новий Регламент ІСАС в Ужгороді

У Закарпатській ТПП презентували новий Регламент ІСАС в Ужгороді
4 травня 2018 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (ICAC) представив новий Регламент ІСАС в Ужгороді. Захід відбувся за підтримки юридичної фірми Sayenko Kharenko та регіонального партнера Закарпатської торгово-промислової палати.

 

Ключовими спікерами в Ужгороді виступили провідні арбітри та практики у сфері арбітражу:

·           Отто Ковчар – Президент Закарпатської Торгово-промислової палати

·           Олексій Фазекош – Голова Ради адвокатів Закарпатської області

·           Проф. Микола Селівон – Голова Міжнародного комерційного арбітражного суду (ICAC) та Морської арбітражної комісії (UMAC) при Торгово-промисловій палаті України

·           Ольга Костишина – радник Голови ICAC

·           Володимир Нагнибіда – арбітр ICAC

·           Олександр Друг – партнер ЮФ Sayenko Kharenko

Проф. Микола Селівон, Голова ICAC та UMAC при Торгово-промисловій палаті України наголосив на важливості подібних заходів для Закарпатського регіону та привітав всіх спікерів та учасників презентації: «Метою серії презентацій ІСАС у регіонах є проведення обговорень щодо нових норм законодавства, які стосуються міжнародного арбітражу, третейських судів, а також презентація нового Регламенту ICAC. Ми дуже раді, що Закарпатська ТПП виявила неабиякий інтерес до проведення подібного заходу, а також сподіваємося, що міжнародний комерційний арбітраж і надалі буде активно впливати на розвиток зовнішньоекономічних зв’язків вашого регіону».

Отто Ковчар, Президент Закарпатської Торгово-промислової палати, про співпрацю з ICAC: «Закарпатська торгово-промислова палата має потужну історію співпраці з ICAC. Протягом уже багатьох років у ТПП склалася традиція проведення міжнародних контрактних днів, під час яких збираються представники не тільки бізнесу України, але й інших держав. Коли юристи, фахівці палати рекомендують ту чи іншу позицію внесення до ЗЕД, це дає можливість нашим суб’єктам працювати спокійно і без будь-яких ускладнень. На сьогоднішній день тільки в Закарпатті зареєстровано більше 900 суб’єктів господарювання з іноземним капіталом. Ми прикладаємо максимум зусиль у співпраці, щоб забезпечити максимальну коректність роботи наших суб’єктів господарювання».

Олексій Фазекош, Голова Ради адвокатів Закарпатської області подякував за організацію такої важливої презентації та розповів про тісну співпрацю Закарпатської Торгово-промислової палати, зазначивши можливі шляхи її посилення.

«Нова редакція Цивільного процесуального кодексу України передбачає чітке регулювання окремих процесуальних дій, які раніше хоча і були теоретично можливими, однак їх практична реалізація була ускладнена відсутністю відповідного регулювання в процесуальному законодавстві. Мова йде, зокрема, про процедуру зупинення провадження у справі про скасування рішення арбітражу та надання складу арбітражу можливості відновити арбітражний розгляд та усунути недоліки, які можуть стати підставою для скасування арбітражного рішення», – прокоментував актуальні законодавчі зміни Олександр Друг, партнер Sayenko Kharenko.

Ольга Костишина, радник Голови ICAC, ознайомила учасників презентації з новими процесуальними новелами та з порядком виконання держаними судами функцій сприяння міжнародному комерційному  арбітражу: «Впровадження у новому ЦПК ефективних механізмів виконання судами функцій сприяння міжнародному комерційному арбітражу є основним інструментом проарбітражної політики держави. Сьогодні сторона арбітражного розгляду може звернутися до апеляційного суду за заходами забезпечення позову, на прохання міжнародного комерційного арбітражу чи сторони арбітражного розгляду суд може витребувати чи оглянути докази, здійснити допит свідка тощо. Такі заяви державний суд розглядає у дуже стислі строки, що є привабливим для сторін. Разом з тим, дієвість нового українського процесуального законодавства буде залежати від того, як його на практиці будуть застосовувати державні суди».

Володимир Нагнибіда, арбітр ICAC, розповів про сучасний стан, переваги та можливості арбітражу в Україні: ««На сьогодні ICAC, зберігаючи традиційні переваги арбітражного способу вирішення спорів (конфіденційність, гнучкість процесу, висока якість рішень), активно впроваджує новітні інструменти, які дозволяють зробити вирішення спорів в Україні передусім швидким та мало витратним. Цьому сприяє те, що уже станом на сьогодні понад 90% справ вирішуються у строк до 6 місяців, а також низький відсоток оспорюваності рішень (в середньому 14-15 рішень на рік) та скасування постановлених арбітражних рішень (в середньому 1 рішення щороку з більш ніж 300-400 рішень, тобто менше 1%). Усе це робить арбітраж в Україні надзвичайно привабливим для бізнесу».

В рамках майстер-класу учасники заходу мали можливість підготувати проект арбітражної угоди та дізнатися про всі процесуальні особливості та наслідки такої угоди.

Наступні регіональні заходи на тему «Свобода вибору правил гри – не втрать своє право на арбітраж» відбудуться в Чернігові (12 липня) та Харкові (дата узгоджується).

_________________________________________

Заходи Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (ІСАС) відбуваються у рамках серії регіональних презентацій «Свобода вибору правил гри – не втрать своє право на арбітраж». Заходи присвячені презентації та обговоренню нового Регламенту ICAС. Проведення заходів заплановано на весну 2018 року у наступних містах України: Київ (відкриття), Івано-Франківськ, Рівне, Львів, Одеса, Дніпро, Ужгород, Чернігів та Харків.

 

15 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів