Два тижні на Закарпатті - "СлободаКульт". Фестиваль стартував сьогодні в Ужгороді

Два тижні на Закарпатті - "СлободаКульт". Фестиваль стартував сьогодні в Ужгороді
Двотижневий, із 15 до 29 травня, насичений численними виставками, презентаціями, виставами та багатьма іншими подіями фестиваль «СлободаКульт» стартував сьогодні в Ужгороді.

 

Як зазначила під час відкриття співзасновниця і співорганізаторка Ольга Сагайдак, це вже 4-а ініціатива культурного обміну між різними регіонами України.

Міністр культури України Євген Нищук, який приїхав на відкриття «СлободаКульту» в Ужгороді, сказав, що це – один із найпотрібніших проектів, який «дає можливість познайомити Україну з Україною, пізнати себе, подолати стереотипи».

«Це дивовижна річ, коли можемо буквально на дотик відчути, наскільки ми різні в різних регіонах і наскільки ми єдині», – вважає Євген Миколайович. Міністр нагадав, що Слобожанщина – це не лише Харківщина, а й Луганщина, частина Сумщини, Донбасу. Слобожанщина і Закарпаття – два прикордонні регіони. Крайній схід і крайній захід. Закарпаття – багате річками, лісами, горами, але й крейдяні гори, безмежні степові простори Слобожанщини – теж заманюють. Наші регіони входили до складу двох імперій – Російської та Австро-Угорщини, в обох дуже розвинута багатокультурність, дуже багато спільних аспектів, які досліджують митці.

На думку міністра, на подіях фестивалю можна буде відчути весь інтелектуальний, індустріальний розвиток України. Адже у Харкові на початку минулого століття відбувся шалений розвиток авангарду, а відтак конструктивізму. Цей регіон пережив трагедії Голодомору, Розстріляного Відродження. «Саме через культуру ми зможемо побудувати місток, який не зможе подолати жоден агресор», – переконаний Євген Нищук.

Міністр також відзначив реставрацію ужгородського «Совиного гнізда», назвав його чудовим сучасним хабом. Розповів, що мав розмову з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем про підтримку відродження Музею лісу і сплаву, об’єднання замків Закарпаття, а міський голова Богдан Андріїв поділився з ним ідеєю долучення «урядового кварталу» Малий Галагов до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, вітаючи гостей зі Слобожанщини, митців і всіх, хто долучився до заходів фестивалю, наголосив, що Закарпаття багате різними національностями, традиціями. ««СлободаКульт» – ще одна і надзвичайно важлива сходинка об’єднання нашої великої, чудової і неподільної країни –України», – сказав міський голова Ужгорода. За словами Богдана Євстафійовича, саме в ці дні, за збігом, у Харкові проходить потужна туристична виставка і він уже завтра вирушає туди особисто представити можливості туризму та рекреації в Ужгороді.

Радник голови Харківської обласної адміністрації Любов Островерхова передала вітання нашому краю від очільниці цього східного регіону Юлії Світличної, побажала усім присутнім на відкритті «СлободаКульту» знайти можливість побачити всі заходи фестивалю.

Представник «Відродження» – фонду, який підтримує проекти міжрегіонального культурного обміну, Станіслав Лічинський, відзначив, що були вражені, скільки митців готові «зшивати» Україну. Нагадав, що Харків – одна з культурних столиць України і на Закарпатті зараз є унікальна можливість побачити все найкраще, інтелектуальний, творчий потенціал всієї Слобожанщини.

Директорка фундації Harald Binder Cultural Enterprises зі Львова Божена Закалюжна побажала кожному в Україні зруйнувати свої власні стереотипи, адже насамперед вони у кожного з нас у головах – це, власне, мета таких проектів як «СлободаКульт».

У «Совиному гнізді» представлено виставку митців Слобожанщини, сьогодні також в Ужгороді на набережній Незалежності відкрилася виставка «Родинний альбом» – давніх сімейних фото з обох регіонів, сьогодні також відкривається виставка в галереї «ІЛЬКО», відбудеться публічне інтерв’ю з літераторами Сергієм Жаданом та Євгеном Положієм у «Совиному гнізді» і концерт радіо «Афродита» на площі Театральній.

Загалом впродовж 15-29 травня на Закарпатті презентують найцікавіші соціокультурні проекти Харківщини: – 6 програм: візуально-перфомативну, музично-театральну, літературно-дискусійну, кінематографічну, модну і, окремо, дитячу.

Відбудуться близько 100 подій (20 зустрічей і дискусій, 15 концертів і вистав, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль “Сковородафест” для всієї родини), у них візьмуть участь близько 150 учасників та учасниць (крім Слобожанщини та Закарпаття, також із Галичини, Київщини, Полтавщини).

 

15 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів