СлободаКульт: в ужгородській ILKO Gallery відкрили нову виставку

СлободаКульт: в ужгородській ILKO Gallery відкрили нову виставку
15 травня в ILKO Gallery відбулося відкриття виставки СлободаКульт. Відкривали її заслужений художник України Іван ІЛЬКО, Міністр культури України Євген НИЩУК та співзасновниця Dofa.Fund Ольга САГАЙДАК.

 

Виставка окреслює основну проблематику форуму “СлободаКульт” на основі дослідження візуального мистецтва регіону: Слобожанщина як фронтир, залучення у символічний і реальній простір імперій, тема пам’яті, приватного й суспільного.

 

Особливий наголос поставлено на досвіді Харкова з усім комплексом міфів “першої столиці”, центру конструктивізму, потужного новаторського літературного й театрального осередку. З ним пов'язаний наратив “утопія vs реальність”, який розкривається в експозиції від конструктивізму до знаменитої Харківської школи фотографії. З Харкова 1920-х бере свій початок і своєрідний “словоцентризм” (від назви будинку літераторів “Слово”), який виявляється у підкресленій увазі до тексту чи коментаря в художньому творі. На іншому полюсі розмови про Слобожанщину – специфічний ландшафт, характерний широкими просторами, високим небом і слідами минувшини.

 

Близько 150 творів живопису, графіки, скульптури, інсталяції, фотографії та відеоарту – з колекцій Національної спілки художників України, галереї VOVATANYA (Харків), галереї “Артсвіт” (Дніпро), приватних зібрань (родини Гриньових та ін.) та майстерень художників.

Куратори:

Тетяна Тумасян (Харків) – кураторка, галеристка, директорка Харківської муніципальної галереї з моменту її заснування (1996), курує основну програмну діяльність галереї. З 2003 року є автором ідеї та керівником першого в Україні молодіжного арт-форуму – Фестивалю молодіжних проектів “NonStopMedia”, який за роки свого існування перейшов у статус бієнале. З 2007 року курує діяльність галереї сучасного мистецтва “VOVATANYA”, зокрема участь галереї у міжнародних виставкових проектах. 

Оксана Баршинова (Київ) – мистецтвознавиця, кураторка, завідувачка науково-дослідного відділу мистецтва ХХ – початку ХХІ століть Національного художнього музею України. Займається вивченням і популяризацією українського мистецтва останньої чверті ХХ – початку ХХІ століть. Авторка статей з історії мистецтва ХХ століття та сучасного мистецтва. 

Дмитро Голець (Київ) –  мистецтвознавець, експерт аукціонного дому “Корнерс”. Куратор виставки “Михайло Ткаченко. 150 років від дня народження” та автор-упорядник монографії “Михаил Степанович Ткаченко 1860 – 1916” (Київ, 2010). Співкуратор двох виставок “Російське та українське мистецтво з приватних колекцій” (Національний музей “Київська картинна галерея”, 2003, 2004) та виставки “Сергій Шишко” (Музей “Духовні скарби України”, Київ, 2006).

Виставка триватиме до 28 травня.

 

16 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів