В Ужгороді представили книжку про найвідомішого закарпатського опришка

В Ужгороді представили книжку про найвідомішого закарпатського опришка
Учора під час виставки «Книга-фест-2018» було презентовано книжкову серію тернопільського видавництва «Навчальна книга – Богдан» «Ім’я на обкладинці». Представляли серію її автори – тернополянин Сергій Синюк та ужгородець Олександр Гаврош.

 

Гість із Кременця Сергій Синюк розповів про потребу невеликих за обсягом книжок, які би популярно розповідали про цікаві постаті та явища української культури. Сам Сергій Синюк, який є укладачем серії, видав вже декілька документальних книжок – «Тисячоліття волинської книжності», «Літературна кухня, або Порадник для прозаїка-початківця» тощо.

Тернопільський гість ярмарку вже втретє приїжджає до Ужгорода й бачить тут великий потенціал для поповнення документальної серії. Тому закликає закарпатських авторів надсилати свої рукописи, які би популярно розповідали про видатні постаті та культурні явища Закарпаття.

Чудовим прикладом такої співпраці є дві книжки Олександра Гавроша, котрі побачили світ у цій серії. Торік вийшли документальні нариси ужгородця «Казки і казкарі», що розповідають про виникнення народних і літературних казок та найвідоміших казкарів. Цього року у Тернополі побачила світ книжка «Останній опришок Микола Шугай», що популярно розповідає про цю легендарну постать закарпатської історії. Хоча про Миколу Шугая написано вже чимало художніх творів, документальної розповіді про нього досі бракувало.

Як наголосив на презентації автор книжки Олександр Гаврош, важливо, що вона вийшла за межами Закарпаття і розповсюджуватиметься по всій Україні. Таким чином наша крайова історія вписується у загальнонаціональний культурний простір. Адже про Закарпаття в Україні все ще знають мало.

Як повідомив Сергій Синюк, у серії «Ім’я на обкладинці» готується вже третя документальна книжка ужгородського письменника. Цього разу про одного з найвідоміших художників краю Адальберта Ерделі.

До слова, презентована вчора книжка «Останній опришок Микола Шугай» отримала і нагороду крайового конкурсу «Книга-фест-2018» як «Краща книга закарпатського автора, видана за межами області».

Uzhgorod.net.ua

 

18 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів