СлободаКульт на Закарпатті: сьогодні жвава та насичена програма!

СлободаКульт на Закарпатті: сьогодні жвава та насичена програма!
На Закарпатті триває культурний мегафорум СлободаКульт. Сьогодні на нас чекає доволі насичена та цікава програма.

 

22 травня, вівторок

УЖГОРОД

16:00 - Alсohol Ukulele

Майстер-клас: Як робити незвичні музичні інструменти  із звичайних речей

Театральна площа

17:00  18:00 Кінопоказ «Зберегти не можна зруйнувати»

Де поставити кому, обираєш саме ти

Культурно-історичний центр «Совине гніздо»

Рiк: 2017

Країна: Україна

Жанр: Документальний

Тривалість: 50 хв

Режисер: Павло Сіроменко

Сценаристка: Тетяна Омельченко

Архітектурна спадщина України унікальна. Можна нескінченно захоплюватися рідкісними перлинами класицизму, українського модерну, бароко, конструктивізму, архітектурними ансамблями, що, будучи зведеними ще на початку Х століття, збереглися до наших днів. 

Проте у час, коли в усьому світі дбайливо ставляться до кожної пам'ятки і зберігають її автентику, в Україні гинуть старовинні замки, садиби і будинки, створені за проектами знакових зодчих та інженерів.

В наші дні регулярно повторюються факти руйнування, спалення та знищення цінних витворів архітектури. Проводиться варварська реставрація пам'яток архітектури, порушуються новими забудовами межі ареалу міста, не дотримуються або відсутні договори з охорони архітектурної спадщини. Будинки навмисно доводяться до знищення через недосконалість законів України. Проблема виросла не тільки в рамках конкретних міст, регіонів, а й в масштабах всієї країни. Проблеми збереження та захисту пам'яток архітектурної спадщини України спонукали авторів фільму знайти історичні, законодавчі, управлінські причини ситуації, що склалася. 

Чому закони не працюють, а органи з охорони культурного надбання не діють? Експерти у ціарині архітектури, реставрації, юриспруденції пропонують шляхи порятунку архітектурної спадщини і застосування міжнародного досвіду.

У фільмі представлені унікальні, і можливо останні, кадри старовинних пам'яток архітектури. Ці об'єкти знаходяться на межі зникнення. Можливо, на час виходу фільму деякі з них уже будуть втрачені.

18:00 Розмова «Одоробла» в наших містах: що ми бачимо в публічному просторі»

Розмовляють Катерина Кублицька (Харків) і Ліна Дегтярьова (Ужгород)

Культурно-історичний центр «Совине гніздо»

Як зробити публічний простір міста дружнім до людей? Як завдяки громадським активістам центральна площа Харкова не була спотворена новим пам’ятником, який в народі одразу прозвали «одороблом»? Чи варто будувати в історичному центрі міста багатоповерхівки і як зберегти зелені зони?

19:00 Вистава «Радіошансон: 8 історій про Юру Зойфера»

Театр «Арабески», Харків

Закарпатський академiчний обласний театр ляльок «Бавка»

Вистава створена за мотивами життя і творчості видатного австрійського драматурга Юри Зойфера. Юра Зойфер – драматург, журналіст, автор зонгів, активний діяч політичних кабаре в Австрії у 20-30-х роках. Загинув у віці 26 років у Бухенвальді. Народився у заможній єврейській родині у Харкові, де мешкав до семи років. Після еміграції з Харкова у 1917 році Зойфери врешті-решт осіли у Відні, де Юра Зойфер сформувався як непересічна особистість і драматург. Леон Аскін, відомий актор та режисер, один із засновників відомого в 30-х роках політичного кабаре АВС, де Зойфер почав свою кар’єру, пише про нього: «Якби Юра Зойфер не загинув у Бухенвальді, він би став найважливішим німецькомовним драматургом ХХ століття».

20:30 Концерт Alсohol Ukulele - Театральна площа

Правдивий харківський зомбі-кантрі  єдиний в Україні укулеле-бенд Alcohol Ukulele співає про упирів з міської ради, чорний потяг до Полтави, квіти на могилі, тулово та інші мороки дикого поля. Це треш-блюз, алкошоу з елементами соціально-політичного кабаре та чудернацький інструментальний склад: укулеле, дідлі-бо, казу, банджоліна, перкусія, флейта і, насамкінець, тазобас.

Фарбований таз зі струною з мотузки – візитна картка гурту. Як зробити інструмент із чого завгодно і палиці – хлопці покажуть на майстер-класі.

«Люди питають, чому Alcohol Ukulele? Нічого дивного, ми просто любимо алкоголь і укулеле», -- кажуть учасники гурту.

Alcohol Ukulele – це треш-блюз, алкошоу з елементами соціально-політичного кабаре та правдивий харківський зомбі-кантрі. Alcohol Ukulele – це чорні тексти про квіти на могилі, упирів з міськради, тулово та інші мороки дикого поля. Це небачений інструментальний склад: укулеле, дідлі-бо, казу, банджоліна, перкусія, флейта та, насамкінець, тазобас. Фарбований таз зі струною з мотузки – візитна картка гурту. А інші інструменти з майстерні групи приходьте почути та побачити на концерті.

МУКАЧЕВО

21:00  22:30

Кінопоказ документального фільму «Аліса в країні війни»

Зустріч із режисеркою Любою Дураковою (Харків)

Дитяча художня школа імені Мігая Мункачі

Внутрішній двір

Рiк: 2015

Країна: Україна, Польща

Жанр: Документальний

Тривалість: 60 хв.

Режисерки: Аліса Коваленко, Любов Дуракова

Студiя: Doc'n'World Foundation, Poland

Коли почалася революція на Майдані, Аліса була студенткою київської кіношколи. Фільм розповідає про її подорож від мирного часу, через революцію на Майдані, до війни. Це особистий щоденник пошуків розгубленої дівчини в розхитаному світі. Її переживання, почуття, сумніви і біль. З наростанням подій та емоцій вона все більше перетворюється з режисерки на учасницю. Це також фільм про кохання, в яке вривається війна. І Аліса мусить зробити вибір…

 

22 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів