Світлі відтінки палітри міста: в Ужгороді квітне Дерево Щастя

Світлі відтінки палітри міста: в Ужгороді квітне Дерево Щастя
В Ужгороді почала квітнути катальпа, яку в її природньому ареалі називають Деревом Щастя.

 

Як і ужгородські липи, катальпа в місті теж розквітла передчасно – у травні замість червня-липня. Дерева вкрилися першими білими квіточками у центрі міста, зокрема квітне й одна з найбільших катальп в Ужгороді на вулиці Ракоці.

Попри те, що катальпа полюбляє теплі та субтропічні регіони Північної Америки, Карибів, Східної Азії, дереву комфортно і в обласному центрі Закарпаття. До слова, катальпа, яка потрапила до списку видатних дерев України, росте у Києві. Дерево має висоту 10 метрів і обхват стовбура 2,7 метри.

Катальпа – це, перш за все, декоративне дерево. Але з деревини деяких її видів виготовляють гітари. Індіанці майя приписували катальпі магічні властивості і називали її Деревом Щастя. Через зовнішній вигляд і плоди дерева його ще звуть «Індіанським бобовим деревом», «Сигарним деревом» тощо…

Для Ужгорода катальпа залишається джерелом тіні у спекотні літні дні, а її квіти полюбляють бджоли, які вже окупували перші повні суцвіття. Катальпа мешкає практично в усіх куточках міста, скверах, парках, садах, і скоро саме вона гратиме першу скрипку у квітковому ансамблі Ужгорода. Зараз же першість беззаперечно належить Троянді.

uzhgorod.net.ua

 

22 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів