Центральні площі Ужгорода прикрасили роботи відомого художника з Харкова Гамлета Зіньківського

Центральні площі Ужгорода прикрасили роботи відомого художника з Харкова Гамлета Зіньківського
Центральні вулиці обласного центру Закарпаття цього тижня прикрасили роботи відомого художника з Харкова Гамлета Зіньковського. Стріт-арт митця відрізняється графічною манерою виконання і присутністю характерних авторських текстів. Гамлет постійний учасник всеукраїнських та закордонних виставок, фіналіст премії PinchukArtCentre, крім того, саме він представляв Україну на 53-Венеціанському бієнале.

 

Графіті Зіньківського з’явилося в Пасажі, на площі Поштовій та найбільше – на стіні магазину площі Театральної напроти Лялькового театру. Митець приїхав на Закарпаття вперше – завітав на запрошення культурного форуму «Слободакульт». І саме в рамках проведення цього потужного мистецького заходу вирішив створити кілька графіті на вулицях та площах міста.

Тематика робіт – довільна. Автор пропонує мешканцям Ужгорода самим її придумати. Здебільшого, це малюнок-посил до глядачів. «Це певний заклик до перехожих, – розповів сам митець. – Зокрема, малюнком на Театральній хочу закликати ужгородців мислити, читати. Або й нічого не вигадувати, а просто прийти та подивитися. Чи взагалі не звертати увагу. Усе від людини залежить».

Подібна ідея для Гамлета – не нова. Він традиційно малює графіті з певним закликом, адже це може змінити чиєсь життя. «Взагалі люблю працювати і обожнюю звертатися до перехожих. Буває таке, що хтось побачить якусь роботу і текст до неї – і саме вони будуть потрібні людині у той момент, коли вона зверне на них увагу. А ще хтось задасть собі нове питання і вирішить діяти. Я ніколи не знаю, хто саме щось знайде і чи знайде потрібну відповідь».

Гамлет Зіньківський зізнався, що йому було дуже важко підібрати локацію для своїх робіт в Ужгороді: «Я люблю малювати на брудних, «заспамлених» рекламою, різними написами стінах. У Харкові все ж таки купа брудних місць, де можна робити все, що завгодно. В Одесі – так само. А тут таких місць нема. Я якось ввечері дві години з баклахою грунтівки ходив містом і не знайшов нічого».

На думку митця, його роботи мають викликати позитивну реакцію у закарпатських поціновувачів мистецтва. «У Харкові мої твори розуміють, думаю, тут буде так само, – зазначає Гамлет. – Ужгород взагалі не провінційне містечко. Можливо, краще у цьому плані за той же Київ. Так, не всі розуміють моє мистецтво. Але є тисячі людей, яким це до вподоби. І заради них буду творити далі».

За словами Зіньківського, робота на Театральній вічною не буде. «Я знайшов цю стіну і домовився з власниками будівлі, що намалюю картину, – розповів Гамлет. – Знаю, що у цьому магазині триває ремонт. І ось коли він закінчиться, через кілька місяців, мою роботу замалюють». Тож, очевидно, варто поспішити помилуватися твором, поки він існує.

Усі роботи виконав Г. Зіньківський спеціальним фасадним акрилом.

Між іншим, відомий цей художник ще й живописом. Його роботи можна побачити на першому поверсі галереї ILKO, де триває виставка «Слободакульт». Експозиція в Ужгороді – до 29 травня.

 Текст: Денис Фазекаш

Фото: Наталія Павлик та з відкритої сторінки dofa.fund з мережі Facebook

 

24 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів