Головний запит сьогодення - скористатися всіма можливостями та інструментами, які дає нам життя, та побудувати сильну Україну

Головний запит сьогодення - скористатися всіма можливостями та інструментами, які дає нам життя, та побудувати сильну Україну
Такий лейтмотив був основним у ході роботи міжнародної конференції «Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття», де звучало багато щирих привітань, цікавих виступів, слушних коментарів.

 

  Як завжди місію модератора блискуче  виконала заступник директора Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА), (Угорщина-Україна) Юдіта Євчак, на ходу підтримуючи дискусії та відповідаючи на різні питання.

Відкриваючи захід, Юдіта Берталонівна найперше привітала учасників, гостям подякувала  за приїзд у наш край та запросила до вітальних промов виконуючого повноваження голови Закарпатської облради Йосипа Борто, голову Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля, мера міста Кішварда, Угорщина Тібора Лелесі  та директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимира Устименка.

Вони відзначили важливість цієї конференції для зміцнення міжнародної міжрегіональної співпраці, вивчення та застосування європейського досвіду і пошуку нових партнерів.

Йосип Борто:     Головний запит сьогодення - скористатися всіма можливостями та інструментами, які дає нам життя, та побудувати сильну, рівну серед інших європейських країн Україну

        Виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Йосип Борто у своїй промові був традиційно щирим. Найперше переказав всім учасникам найсердечніше вітання від голови облради Михайла Рівіса, депутатського корпусу краю та від себе особисто.  Відтак зазначив, що метою нинішньої конференції є презентація можливостей і конкретних пропозицій розвитку, підтримки співпраці наших регіонів у різних галузях суспільного життя. До порядку денного увійшли такі теми, як політика сусідства з Європейським Союзом, підтримка України та Закарпаття  Урядом Угорщини, роль та можливості ЄОТС ТИСА у розвитку транскордонної та регіональної співпраці, ознайомлення з можливостями  доступу до європейських джерел фінансування різних проектів.

  -  Одним із пріоритетів розвитку Закарпаття, як унікального краю не тільки своєю чарівною природою, але й геополітичним розташуванням, що межує з 4-ма країнами Євросоюзу та є містком між заходом і сходом, є розвиток  прикордонних і  транскордонних зв’язків. На доказ тому, Закарпаття налагодило  живі і конструктивні зв’язки із 16 –ма регіонами різних держав Євросоюзу. Понад 100 населених пунктів Закарпаття мають  братні стосунки з населеними пунктами  сусідніх держав і в першу чергу - Угорщини.  Ці зв’язки приносять великий вклад у розвиток відповідних регіонів, територіальних громад та населених пунктів. Для нас, закарпатців євроінтеграційні  процеси України- це не лише лозунги, «безвіз», підписання 1000 документів, а створення 1000 зв’язків, використання європейських можливостей для модернізації економіки, досвіду сусідніх держав у євроінтеграційних процесах, можливостей доступу до  європейських фондів на фінансування економічних, соціальних і  культурних програм і проектів. Ми маємо наміри  залучати кошти  Євросоюзу для розбудови  прикордонної та  дорожньої  інфраструктури, європейські технології  щодо поводження з  твердими  побутовими відходами, для покращення матеріально- технічної бази закладів охорони здоров’я та освіти, створення  нових підприємств  і робочих місць.

    Головний запит сьогодення – скористатися всіма можливостями та інструментами  для розбудови потужної, сильної держави, на рівні Німеччини, Франції, Великобританії, краю РАЮ, «малої Швейцарії»- Закарпаття,  де у добробуті жили б усі,  і комфортно почувавалися б представники всіх національностей, що проживають на теренах нашої Срібної Землі. У тому числі й угорці.

     Для досягнення цієї мети  немаловажну роль може зіграти ЄОТС ТИСА – організатор сьогоднішнього  чудового заходу, яке було створено у жовтні 2015 року. Його засновником є Загальні збори області Саболч-Сатмар-Берег, орган самоврядування  міста Кішварда, Угорщини та Закарпатської  обласної ради. Це безпрецедентний випадок як для України, так і для ЄС, оскільки вперше область країни, яка не є членом ЄС стала учасником  європейського проекту.

- Сьогоднішній захід має стати комфортним майданчиком для діалогу з метою обговорення нашої співпраці. Дозвольте побажати вам  плідної роботи та реалізації усіх ідей, задумів  і планів, - такими словами завершив свій виступ Йосип Борто.

 

Тібор Лелесі: Нам слід проаналізувати всі можливості, завдяки яким можна допомогти наблизити Україну до Євросоюзу

 

Промова мера Кішварда, Угорщина   була відвертою та оптимістичною. Він сказав:

- Щиро дякуємо за підтримку нашим українським партнерам, за той виважений і відповідальний підхід, який я відчував не тільки у процесі підготовчих перемовин щодо створення з рекордною швидкістю ЄОТС ТИСА, але відчуваємо  і зараз з боку діючого керівництва Закарпатської області. За підтримки Фонду «Pallas Athéné Domus Educationis» уже  вдалося  організувати дві міжнародні конференції – 22 березня 2018 року в Кішварді, Угорщина  та 25 травня 2018 року в Ужгороді. Їх мета - щоби з урахуванням історико-економічних особливостей регіонів показати сучасну співпрацю адміністративного, економічного і культурного характеру, сформулювати конкретні пропозиції із застосуванням європейських цінностей і можливостей, а також проаналізувати ті можливості, завдяки яким можна допомогти наблизити Україну до Євросоюзу. Ми робимо це певною мірою за європейським підходом. Будучи членом угорської делегації Комітету регіонів, наш голова Оскар Шестак, на брюссельських теренах також намагається допомагати європейській інтеграції України. Ми, як єдиний успішний регіон від Угорщини, беремо участь в ініціативі Peer-to-Peer. Програма спрямована на передачу європейського досвіду і партнером нашої області у ній визначили Хмельницьку область, України, - продовжив промовець.

Йшлося про те, що ЄОТС (EGTC) ТИСА намагається власними засобами підтримати цей процес, і саме тому конференція отримала назву «Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття»! За два з половиною роки роботи ЄОТС ТИСА вже реалізувала декілька успішних проектів. На даний час на стадії розгляду перебувають транскордонні регіональні стратегічні та комплексні проекти розвитку, які базуються на основі міжнародного партнерства (у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020).

На завершення вітання угорський гість зазначив, що Угорський уряд усіма можливими засобами намагається допомогти Закарпаттю надолужити відставання і на багатьох рівнях допомагає нашому краю в отриманні підтримки у галузях економіки, освіти, охорони здоров’я та культури. Міністерство закордонних справ і зовнішньої економіки Угорщини особливим чином підтримує роботу, діяльність та обмін досвідом ЄОТС, а також фахову підготовку транскордонних проектів ЄОТС ТИСА.

 

Геннадій Москаль: Налагоджене партнерство з Угорщиною дає змогу брати участь у розробленні та реалізації стратегічно важливих для Закарпаття проектів

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль у своєму вітальному слові   наголосив:

-        Сьогодні, коли вступ до Європейського Союзу для України є стратегічною метою, великого значення набуває максимально об’єктивне сприйняття сутності, реалій і відверте визнання ймовірних наслідків означеного поступу. Важливим є виокремлення реальних національних інтересів країни, розроблення ефективної стратегії та дієвої тактики щодо їх реалізації. Особливе геополітичне становище України зумовлює необхідність поглиблення відносин з Євросоюзом в економічній, торговельній, соціальній, транспортній, енергетичній сферах. Безпосередній зовнішній кордон Євросоюзу з Україною передбачає запровадження управління кордонами і здійснення спільних міграційної та візової політик. Європейський Союз є на сьогоднішні тією організацією, що здатний вплинути на подальший демократичний розвиток України. Виконання вимог ЄС дозволить нам в числі інших переваг створити ринкову, конкурентоздатну економіку та залучити інвестиційні ресурси, так необхідні сьогодні регіонам.

Далі голова облдержадміністрації акцентував увагу на тому, що однією з ефективних та оптимальних форм євроінтеграційного співробітництва в різних сферах суспільного життя є тісна співпраця з регіонами сусідніх держав – членів ЄС. Вона знаходить своє відображення у реалізації таких програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства як: «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Румунія – Україна», «Польща – Білорусь – Україна», в рамках яких упродовж останніх років на території Закарпатської області у соціальній та економічній сферах реалізовано понад 80 проектів, з них переважна частина – у партнерстві з Угорщиною.  Окрім зазначених програм перед Закарпаттям відкриваються нові перспективи в контексті його участі у Дунайській транснаціональній програмі 2014-2020, яка спрямована на забезпечення інфраструктурного, екологічного, соціально-економічного та інституційного розвитку регіону. При цьому зазначив, що налагоджене партнерство з Угорщиною та ефективна міжрегіональна співпраця упродовж тривалого часу дає змогу сьогодні брати участь у розробленні та реалізації стратегічно важливих для регіону інфраструктурних проектів у сфері охорони навколишнього середовища та здійснення протипаводкових заходів, збереження культурної спадщини, розбудови кордону та розвитку прикордонної інфраструктури.

Геннадій Геннадійович високо оцінив утворення ЄОТС (EGTC) ТИСА, що, без сумніву, відкриває нові перспективи для розвитку Закарпаття за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги з фондів ЄС. Відзначив, що ЄОТС ТИСА спільно з галузевими управліннями облдержадміністрації, обласними організаціями розроблено і подано низку проектів, узгоджуються позиції щодо спільної участі у майбутніх конкурсах для вирішення актуальних питань регіонального розвитку і які в майбутньому, як очікується, будуть підтримані Єврокомісією. На завершення побажав всім учасниками конференції успіхів та плідної роботи!

Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко - автор низки статтей, наукових публікацій щодо оцінки процесу реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом; визначення її потенціалу та можливостей його використання; динаміки показників економічної взаємодії між Україною та ЄС, прямих інвестицій в нашу країну, у тому числі щодо економіко-правових чинників, що перешкоджають повноцінній реалізації потенціалу Угоди. Він  у цій царині – досвідчений. То ж його  слова мали значення. А він назвав конференцію унікальною, бо влада, науковці та громадськість у формі живого діалогу шукають можливості наближення євроінтеграційних процесів нашої країни, а новостворенне об’єднання ТИСА цінне тим, що несе в собі об’єднуючий потенціал, а це за нинішніх непростих реалій в нашій країні дуже важливо.

   Юдіта Євчак подякувала промовцям  за добру  оцінку.

    -Це означає, що  шлях, яким ми рухаємося, -правильний. Ми готові до реалізації цих ініціатив, які безперечно знайдуть позитивний резонанс у суспільстві та схвалення громадськості, - наголосила  Юдіта Берталонівна.

Відтак ознайомила присутніх з роботою панельної дискусії.

  Прес-служба облради

 

25 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів