Новими спеціалізаціями реагує на суспільні виклики філфак найстаршого вишу Закарпаття

Новими спеціалізаціями реагує на суспільні виклики філфак найстаршого вишу Закарпаття
На засіданні Вченої ради УжНУ декан філологічного факультету вишу Галина Шумицька представила інформацію про навчальну, наукову та виховну діяльність підрозділу, який очолює, впродовж 2013–18 років.

 

Цьогоріч філологічний факультет пропонує абітурієнтам три нові освітні програми. Про це, зокрема, говорила декан Галина Шумицька, звітуючи про 5 років роботи під час чергового засідання Вченої ради Ужгородського університету.

Галина Шумицька

Галина Василівна представила загалу інформацію про навчальну, наукову та виховну діяльність підрозділу, який очолює, за 2013–18 роки. Нинішній філологічний – це 5 кафедр, 3 спеціальності, у межах яких запроваджено десять освітніх програм.

Із понад 550 студентами діляться досвідом 7 докторів наук, близько 40 доцентів, 7 викладачів, 4 асистенти. Співвідношення кількості державників і контрактників приблизно однакове.

Зважаючи на суспільні виклики, філфак готуватиме українських філологів, котрі навчатимуть представників угорської та румунської національних меншин. До слова, науково-педагогічні працівники кафедр української мови, журналістики, української літератури беруть участь у реалізації проекту «Через діалог із нацменшинами – до врегулювання мовної ситуації в Закарпатті», ініційованого Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій спільно з «Європейською правдою».

За останні п’ять років на філологічному розробили близько сотні навчально-методичних посібників. Упроваджуються й нові форми навчання: використовують сайт електронного навчання УжНУ та розроблену доцентом Василем Шарканем платформу для онлайнового і змішаного навчання «ДисКурс».

Активною на філфаку є й наукова робота (див. фото). Тішить, що за звітний період студенти вибороли 8 призових місць на всеукраїнських олімпіадах.

У 2018-му до ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів та аспірантів «Актуальні проблеми філології та журналістики» долучилися представники 17 областей України та 12 країн світу.

Це, зокрема, свідчить про налагоджену співпрацю із закордонними науковими установами. Так, філфак має тісні контакти з Чеською Республікою, Словаччиною, Румунією, Угорщиною, Польщею, Німеччиною. До слова, тепер у підрозділі працюють два закордонні лектори – Матей Масарик і Петра Зламана.

Не навчанням єдиним. В одному з найбільш творчих підрозділів вишу – і різноманітні заходи креативні. Традиційно відзначають дні факультету, професійні свята, відпочивають на природі, улаштовують благодійні ярмарки. Також на філфак часто запрошують гостей. Реалізувати численні заходи вдається завдяки співпраці наставників і студентів.

«Пишаюся нашою молоддю. У нас дуже злагоджено працює студентський актив. І це той рівень роботи, коли не треба бути ментором», – зауважила Галина Шумицька.

Наукову та педагогічну діяльність колективу філологічного факультету члени Вченої ради вишу визнали задовільною.

Ольга Брайлян, Медіацентр УжНУ

ФОТО Роберта Паппа

 

26 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів