Лауреати Всеукраїнського конкурсу імені Івана Чендея відвідали малу батьківщину письменника

Лауреати Всеукраїнського конкурсу імені Івана Чендея відвідали малу батьківщину письменника
25 травня в Ужгороді в родинній садибі Івана Чендея відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Першими лауреатами стали тринадцятеро авторів у трьох номінаціях. Приємно, що серед них були і закарпатці.

 

Так, у номінації «молода проза» третє місце посів Василь Малишка з оповіданням «Викрасти Європу», у номінації «доросла проза» третє місце посіла випускниця філологічного факультету УжНУ Ірися Ликович за оповідання «Мертвий голуб», друге місце – Олеся Маркович за твір «Повінь». У номінації «чендеєзнавство» (популяризація та вивчення життя і творчості Івана Чендея) друге місце посів професор кафедри історії України УжНУ Сергій Федака за есе «Три золоті слова», а перше – режисер В’ячеслав Бігун з Тячева за сценарій короткометражного фільму «Пожертва» за новелою Івана Чендея «Чайки летять на Схід».

Наступного дня лауреати разом з членами журі поїхали на малу батьківщину Івана Чендея у селище Дубове, де відвідали цвинтар, на якому поховані батьки та родина Шевченківського лауреата, поспілкувалися з його сестрами й піднялися на гору Ясенову, оспівану в багатьох творах відомого закарпатського прозаїка. Саме на цій горі розташований Чендеїв салаш, де родина письменника проводила літо за сільськогосподарськими роботами. Салаш збережений в чудовому стані й може стати місцем літературного туризму на Закарпатті.

Всеукраїнський конкурс малої прози імені Івана Чендея за задумом організаторів буде щорічним. До сторіччя письменника планується видати збірник кращих творів учасників конкурсу.

Uzhgorod.net.ua

 

27 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів