На концерті закарпатської лауреатки конкурсу "Червона рута" глядачі не просто "кайфували"!

На концерті закарпатської лауреатки конкурсу "Червона рута" глядачі не просто "кайфували"!
Це трапилося 20 травня. Захід називався — «Овіяна легендами».

 

Адже йшлося про закарпатську етно-співачку, лауреата конкурсу «Червона рута» 2013 року Мирославу Копинець. Зі сцени обласної філармонії неповторно полинули, як чайки, старовинні закарпатські пісні та балади під позвуки давніх інструментів — окарини, дримби, ріг тура. Акомпанував Любомир Кушлик — знаний етно-музиколог, член ради ЮНЕСКО з питань традиційної музики. Лунали й пісні під акомпанемент скрипки  Михайла Матоли, а також дримби оригінального Леонтія Ленарта.

Певна річ, виконала співачка свої відомі хіти в обробках творчого соратника Олександра Соліча. Його музичні обробки постійно знаходять своїх зірок. Однією з них є і Мирослава.

О.Соліч — відомий композитор і виконавець. Він — виходець із Закарпаття, наразі учасник групи «Моральний кодекс». А для славної Мирослави написав дев’ятнадцять оригінальних аранжувань закарпатських народних пісень. Поміж них прекрасно прозвучали і твори на музику Антона Дегтярьова.

М.Копинець разом із двоюрідною сестрою Оленою Копинець-Барта виконали під рояль пісню «Попід гору вітер віє». Мелодія була народна, аранжування — сестри, твір раніше ще не звучав для широкого загалу.

Концерт прикрасили номери Заслуженого академічного Закарпатського народного хору традиційними креативними танцями «Бубнарський» і «Раковецький кручений», записані в селі Великий Раковець Іршавського району — малій батьківщині Мирославиної мами Терези.

До речі, Павло Михайлович Копинець, вуйко співачки, свого часу викладав у Мукачівському музично-педагогічному училищі, був суголосно відомим математиком і композитором. На слова поета М.Єрмакова створив ліричну пісню «Над рікою Ужем» для дівочого чотириголосного хору з супроводом, яка набула неабиякої популярності, стала шлягером.. Не дивно, що його родичці Мирославі спало на думку повернути цей твір на велику сцену.. Це й трапилося в царині дивовижного концерту, завдяки спільним зусиллям художнього керівника Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталії Петій-Потапчук, хормейстера Федора Копинця, керівника оркестру Михайла Бровді і жіночого складу хору. Останній і виконав цю пісню.

А повним своїм складом, разом із філігранною солісткою Мирославою Копинець, прекрасний знаковий колектив виконав народну композицію «На Кичерці» в музичній обробці знаменитого Іштвана Мартона і постановці Василя Пішти. А ще Закарпатським хором була показана пісня в обробці Василя Гайдука «»Ей, дала сь ня, мамочко».

Звичайно ж, непересічна етно-співачка виконала і свої хіти в музичних обробках Олександра Соліча. Використовувалися записи 1930-х років з привнесенням неповторних мелодій трембіти, телинок, сопілки.

Родзинкою і сюрпризом для публіки стало виконання Мирославою пісні «Ой, верше, мій верше» під супровід бас-гітари Родіона Сан Лайона, а ще виконання старовинної пісні  “Darumadar utnak indul» у виконанні славного співака Олександра Товта.

Вела ж концерт чарівна і казкова Олена Донець.

Успіх митецького заходу був незаперечний. Він прикрасив творчу палітру нашого краю..

Маріанна Мацола відгукнулася від слухачів так: «Сьогодні звучав голос Карпат мелодією серця і мовою душі Мирослави Копинець».

Борис Корнієнко з Виноградова додав: «Я кайфував на концерті. Унікально зроблений. Час пролетів, як мить».

Що додати до цього?

Василь ЗУБАЧ.

 

28 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів