Закарпатська ДФС: продаєте алкогольні коктейлі – сплачуйте акцизний податок!

Закарпатська ДФС: продаєте алкогольні коктейлі – сплачуйте акцизний податок!
Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання підакцизних товарів у роздріб. До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння).

 

Згідно з нормами ПКУ алкогольні напої – продукти, виготовлені шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначено у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД. При цьому, до товарної позиції 2208, згідно з УКТ ЗЕД, відносяться спирт етиловий неденатурований з концентрацією спирту менш як 80 відс. об’ємних одиниць, спиртові дистиляти та спиртні напої, виготовлені шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт.

Відповідно до п.23 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року №854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями» (далі - Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями) забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив у закладах ресторанного господарства змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів. Технологічні, калькуляційні картки на коктейлі погоджуються із санітарно-епідеміологічною службою, затверджуються керівником підприємства, бухгалтером та скріплюються печаткою.

Відповідно до п.25 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями заклади ресторанного господарства повинні мати прейскуранти цін на алкогольні напої, де зазначаються назва напою, вміст пляшки, ціна за пляшку, ціна за 50 та 100 мл. напою у грошовій одиниці України.

У разі обчислення податку із застосуванням фіксованих ставок, базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість (далі – ПДВ) та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до п.п.213.1.9 п.213.1 ст.213 ПКУ. 

Таким чином, акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів оподатковуються операції з реалізації коктейлів суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, якщо вміст спирту етилового у таких напоях перевищує 0,5 відс. об’ємних одиниць. Базою оподаткування акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями є вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів. Тобто, при визначенні бази оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зокрема коктейлів, ціну реалізованого товару необхідно розділити на 105 та помножити на 100 (ціна коктейлю – 105 відс. складається з вартості товару з ПДВ – 100 відс. та акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 5 відсотків).

Нагадуємо платникам акцизного податку, що не пізніше 30 травня 2018 року необхідно сплатити акцизний податок за місячний податковий період.

ДФС у Закарпатській області

 

29 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів