Сьогодні в Ужгороді вперше запрацював Літній університет

Сьогодні в Ужгороді вперше запрацював Літній університет
Завдяки співпраці Ужгородської міської ради та Ужгородського національного університету кілька десятків старшокласників міста пройдуть тритижневе навчання в Літньому університеті УжНУ.

 

Сьогодні відбулося відкриття проекту, який познайомить школярів зі спеціальностями, котрі можна здобути в нашому місті, і можливостями для цього у найбільшому і найстарішому університеті Закарпаття.

Проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьел на відкритті Літнього університету розповіла, що ця ідея – один із проектів у рамках співпраці вишу з міською радою Ужгорода, які в жовтні минулого року підписали Меморандум про партнерство. Такі моделі діють у сусідніх Угорщині, Чехії, Словаччині. Базою для змістовного ознайомлення і водночас активного відпочинку обрали найближчу до ректорату школу – СЗОШ №3, там учнів забезпечать харчуванням.

Привітав школярів і заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, який є координатором від міської ради щодо співпраці з університетом. Відзначив, що сам, навчаючись у старших класах, мав можливість бувати в УжНУ, оскільки в університеті працював його батько, проте у його друзів такої можливості не було і їм завжди було цікаво, які професії можна здобувати безпосередньо в Ужгороді, як згодом будувати кар’єру.

«Упевнений, що ближче знайомство з університетом, безпосередньо з факультетами, допоможе зорієнтуватися, яку саме професію здобувати, адже це означає знайти справу всього свого життя», – наголосив Олександр Павлович. Також запросив школярів впродовж табірних днів подавати свої зауваження, пропозиції, як краще організувати таке ознайомлення з УжНУ, адже є сподівання, що наступного року до такої форми пізнання долучать також інші школи. Ще одна мета проведення табору – щоб ужгородська молодь переконалася, які потужні можливості для здобуття освіти високого рівня є безпосередньо у нашому місті, не виїздила за кордон, а відтак працювала на розвиток Ужгорода.

Заступник начальника управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Мухамедьянова зазначила, що на Літній університет залучили насамперед 10-класників, які саме визначаються з майбутнім фахом, це можливість усе детально з’ясувати, зважити, перш ніж обирати подальший шлях у житті.

Директор СЗОШ №3 Світлана Фесенко звернула увагу, що відбір на Літній університет пройшли учні – учасники олімпіад, МАН, учнівського самоврядування і вони зможуть познайомитися і здружитися між собою. Багато з тих, хто виїздить здобувати освіту за кордон, згодом повертаються і виявляють, що для роботи, ведення власної справи змушені напрацьовувати зв’язки в місті, краї, тоді як ті, хто вчиться тут, більш інтегровані в життя громади. «Ви побачите, що тут можна здобути багато сучасних, потрібних професій, тому бажаю, щоб із цього табору ви взяли максимум корисного для побудови свого майбутнього життя», – побажала Світлана Сапаргаліївна.

Учням показали кілька роликів із життя університету, а проректор Мирослава Лендьел провела докладну презентацію – які професії можна здобути на кожному факультеті, за якими спеціальностями відтак працювати, які є можливості навчання і стажування в закордонних вишах-партнерах УжНУ, можливості відпочивати, вести активне громадське життя, займатися спортом тощо, наголосила на здобутках, рейтингах студентів, випускників УжНУ.

Щодня діти будуть ознайомлюватися з можливостями різних факультетів УжНУ, візьмуть участь в інтерактивних іграх, «круглих столах», тренінгах, дискусіях, майстер-класах. Чи не найбільше заплановано екскурсій – уже сьогодні в археологічний музей та музей історії УжНУ, згодом, крім інших музеїв, побувають у Мукачівському, Невицькому, Чинадіївському замках, туркомплексі «Воєводино», у ботанічному саду, санаторії «Карпати». Завершення Літнього університету проведуть на території мальовничого комплексу «Скалка» – з бограч-фестом та спортивно-розважальними конкурсами.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

29 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів