У Великому Бичкові може з’явитися меморіальна дошка на честь Блаженного Теодора Ромжі

У Великому Бичкові може з’явитися меморіальна дошка на честь Блаженного Теодора Ромжі
Серед відомих уродженців Великого Бичкова письменник Микола Сидоряк, поетеса Миколая Божук та футболіст Іван Яремчук. Але найвідомішим є єпископ-мученик Мукачівської греко-католицької єпархії Теодор Ромжа, якого в 2001 році Папа Римський возвів у лик блаженних.

 

Народився Теодор у 1911 році у сім’ї залізничного службовця Павла Ромжі. Після розпаду Австро-Угорщини, коли Малий Бичків опинився в Румунії, родина перебралася через Тису і поселилася у будинку, де зараз міститься меморіальний музей Теодора Ромжі та монастир сестер-василіянок. Тут Ромжі прожили кілька років, поки не переселилися у власний будинок неподалік, де й доживали свого віку.

Теодор Ромжа був дев’ятою дитиною в родині. Саме тут він прожив дитячі роки, доки не вступив до Хустської гімназії. Однак і батьки, і сестри жили на цьому місці до глибокої старості. Лише у 1980-ті роки родинне обійстя Ромжів перейшло у власність опікунів, оскільки там проживали неодружені сестри Теодора Ромжі.

Таким чином в центральній частині Великого Бичкова є три місця, безпосередньо пов’язані з Блаженним: кам’яний храм Успіння пресвятої Богородиці, в якому він молився, меморіальний музей, де проживала на початках родина Ромжів, та родинне обійстя.

Під час нещодавньої мандрівки журналістів Великобичківським деканатом виникла ідея, аби на місці проживання родини закарпатського єпископа-мученика було встановлена меморіальна дошка. Адже у Великому Бичкові не так багато туристичних родзинок. Голова села Йосип Божук поставився з порозумінням до цієї ідеї. Так що невдовзі у найстарішому населеному пункті східного Закарпаття може з’явитися  ще один культурний штрих.

Uzhgorod.net.ua

 

30 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів