В Ужгороді квітне ще один екзот

В Ужгороді квітне ще один екзот
У центрі міста, на вулиці Ференца Ракоці, розквітло екзотичне дерево - найстаріша катальпа. Її висота 16,4 м, окружність 3,2 м.

 

«У багатьох наших парках, на алеях вулиць вам зустрінуться одні з найбільш екзотичних рослин зони Карпат – чарівні катальпи», - розповідає доцент кафедри ботаніки біологічного факультету УжНУ Інна Бесеганич.

За її словами, одною з найбільш розповсюджених є катальпа бігнонієвидна (Catalpa bignonioides Walt.), яка походить з посушливого півдня США (південний схід Північної Америки). У культурі з 1726 року, в Україні – з 20-х років ХІХ ст.

На батьківщині досягає в висоту 15-20 метрів, у наших умовах це невисоке дерево 5-10 м заввишки. Світлолюбна рослина, досить добре витримує посуху, невимоглива до ґрунтів. Цілком зимостійка (витримує морози до -30 градусів С), хоча у молодому віці може страждати від обмерзання. Катальпи чудово сприймають обрізування та формування, добре витримують пересаджування. Витримують забруднення повітря пилом і димом. Тривалість життя – 60-100 років.

Листки з’являються на дереві пізно – в квітні. Вони великі - 10-20 см завдовжки, за формою нагадують листки бузку. Восени, на відміну від більшості дерев, практично не набуває жовтого кольору і скидає зелене листя при зниження температури нижче нульової позначки.

Цвісти катальпа починає на 5-му році життя, досягнувши висоти 3 метрів. Квітки розпускаються в червні, цвітіння триває 20-25 днів. Квітки розміром 3-5 см, білі або кремово-білі, з двома жовтими смугами і пурпуровими плямами; зібрані в стрімкі волоті розміром 30х20 см. Завдяки ефектному цвітінню чудово замінює каштан.

Плоди – довгі  (від 20 до 40 см), товщиною з олівець, висячі стручковидні коробочки теж дуже декоративні (на Закарпатті їх жартівливо називають «лопатки») і зберігаються на дереві до весни.

Uzhgorod.net.ua

 

01 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів