Закарпатські ювенальні прокурори стоять на захисті інтересів держави в сфері охорони дитинства

Закарпатські ювенальні прокурори стоять на захисті інтересів держави в сфері охорони дитинства
Захист прав і свобод дітей завжди був і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури, а тому ювенальними прокурорами Закарпаття постійно забезпечується захист прав неповнолітніх у кримінальному провадженні шляхом процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення, здійснюється нагляд за додержанням їх прав при виконанні кримінальних покарань та інших заходів примусового характеру, а також реалізуються повноваження щодо представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства.

 

До прикладу, реалізуючи представницькі повноваження у сфері охорони дитинства цього року місцевими прокурорами заявлено 16 позовів,  10 з яких судами вже задоволені, ще шість перебувають на розгляді.

Так, Ужгородська місцева прокуратура звернулася з позовом до суду про визнання протиправною бездіяльності Чопської міської ради та зобов’язання здійснити паспортизацію дитячих майданчиків, балансовою вартістю 128 тис грн, які всупереч вимогам Закону України «Про благоустрій населених пунктів», функціонували без затвердження планів технічної інвентаризації та паспортизації.

В січні 2018 року Закарпатським окружним адміністративним судом провадження у даній справі закрито у зв’язку із добровільним затвердженням цих планів міськрадою та, відтак, проведеною паспортизацією дитячих майданчиків.

Крім цього, Господарським судом Закарпатської області задоволено позов прокуратури в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби до відділу освіти Великоберезнянської РДА та приватного підприємця про визнання недійсним договору про закупівлю товарів (продуктів харчування) за державні кошти  в сумі більше  660 тис грн, який був укладений з порушенням умов тендеру.

В квітні 2018 року судом задоволено позов місцевої прокуратури, в інтересах відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради до фізичної особи та відшкодовано витрати на стаціонарне лікування малолітнього, який зазнав тілесних ушкоджень внаслідок ДТП.

Поряд з цим, місцевими прокурорами сформовано позитивну практику щодо зобов’язань органів місцевого самоврядування виготовляти правовстановлюючі документи на земельні ділянки, які перебувають у користуванні шкіл та садочків. Загалом, з початку 2018 року, місцевими прокуратурами пред’явлено 8 таких позовів до Закарпатського окружного адміністративного суду, 6 з який вже задоволені та ще 2 перебувають на розгляді.

Крім того, під час здійснення своїх повноважень ювенальні прокурори приділяють особливу увага дотриманню конституційних прав і свобод дітей у кримінальному провадженні, а також стану профілактики підліткової злочинності.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

01 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів