У селі на Рахівщині пропонують встановити пам’ятник Йосипу Бокшаю

У селі на Рахівщині пропонують встановити пам’ятник Йосипу Бокшаю
Завтра у селі Климовиці на Іршавщині відкриють пам’ятник видатному уродженцю Адальберту Ерделі. Натомість пам'ять другого засновника закарпатської школи живопису, народного художника СРСР Йосипа Бокшая поки що не вшановано в селі Кобилецька Поляна Рахівського району, де він побачив світ у 1891 році. Саме з цим дивовижним фактом зіткнулися журналісти під час мандрівки Рахівщиною, організованою Мукачівською греко-католицькою єпархією.

 

У Кобилецькій Поляні працював парохом батько Йосипа Бокшая, тож їхню родину тут добре пам’ятали. На жаль, дерев’яну церкву, в якій служив отець Йосип Бокшай і де відбулось хрещення відомого закарпатського художника, по-варварськи було спалено у 1992 році. Зберігся парафіяльний будинок, де проживали Бокшаї: у радянські час у ньому відкрили дитячий садок, а в часи незалежності віддали православній громаді.

Греко-католики збудували нову церкву на місці колишнього магазину у 2010 році. Храм Христа-Царя розташований через дорогу від православної церкви, де колись знаходилася пам’ятка дерев’яної архітектури ХVІІІ століття, в якій молився отець Бокшай зі своєю чисельною родиною.

Теперішній греко-католицький парох Кобилецької Поляни о. Орест Штогрин вважає необхідним вшанувати у селі пам'ять цієї славної родини. Зокрема, на церковному подвір’ї перед новозбудованим храмом і виходить на центральну вулицю, є чудове місце для спорудження бюсту видатного земляка.

Пам'ять відомого живописця, який прославив своїми пейзажами Карпати, доречно було би вшанувати і в назві однієї з вулиць. Так, безлика вулиця Туристична, що пролягає біля греко-католицького храму, цілком доречно могла б носити ім’я Йосипа Бокшая. Громадськість сподівається, що мешканці Кобилецької Поляни візьмуть приклад від земляків Адальберта Ерделі й позначать своє село на культурній мапі України як місце народження класика українського живопису ХХ століття.

Uzhgorod.net.ua

 

02 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів