Закарпатська ДФС: що потрібно знати про вивезення монет, які є культурними цінностями, через митний кордон України

Закарпатська ДФС: що потрібно знати про вивезення монет, які є культурними цінностями, через митний кордон України
Роз6яснення від фахівців Закарпатської митниці ДФС.

 

До культурних цінностей згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону України від 21.09.1999 № 1068-ХІV "Про вивезення, ввезення та повернення культурпних цінностей"відносяться рідкісні монети (вітчизняні та зарубіжні монети із дорогоцінних та недорогоцінних металів, виготовлені до 1960 р. включно), які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Статтею 13 цього Закону встановлено, що підставою для пропуску культурних цінностей за межі митної території України є свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей, що видається Мінкультури України. Вивезення культурних цінностей без цього свідоцтва забороняється.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 448 "Про порядок вивезення (пересилання) за межі митної території України громадянами дороггоцінних металів (за винятком банківських металів, пам’ятних та ювілейних монет України із дорогоцінних мсеталів), дорогоцінного каміння та виробів із них, а також культурних цінностей з метою їх відчуження" встановлено, що вивезення громадянами за межі митної території України культурних цінностей незалежно від їх сумарної фактурної вартості здійснюється на підставі зазначеного вище свідоцтва та з обов’язковим письмовим декларуванням.

Не потребують дозволу на вивезення (тимчасове вивезення) за межі України ювілейні та пам’ятні монети, які не є засобом платежу (крім вітчизняних та зарубіжних монет із дорогоцінних і недорогоцінних металів, виготовлених до 1960 р. включно).

Відповідно до пунктів 2.5, 4.2 Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.2002 № 258:

- культурні цінності та свідоцтво (а на вимогу мистецтвознавця та/або посадової особи митного органу – їх переліки і фотографії) власник подає: при виїзді з України – мистецтвознавця (у разі їх наявності) та посадовим особам митних органів; при пересиланні – суб’єктам підприємницької діяльності, які надають послуги з пересилання міжнародних відправлень (у т.ч. поштових). Свідоцтво (ав разі необхідності – перелік культурних цінностей та їх фотографії) долучаються до супровідних документів на ці відправлення. 

- культурні цінності, що вивозяться з України, декларуються в уставленовленому законодавством порядку митному органу України, який здійснює контроль за їх переміщенням та митне оформлення. Під час здійснення контролю мистецтвознавець (у разі його наявності) та посадова особа митного органу звіряють подані культурні цінності з інформацією, що міститься у свідоцтві та доданих до нього переліку і фотографіях, оформлених відповідно до вимог, визначених у пунктах 2.1, 3.4, 3.5 Інструкції. Свідоцтво залишається в митному органі, який здійснив їх митне оформлення.

ДФС у Закарпатській області

 

05 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів