Двоє терористів із пластидом із Мукачева відбулися не реальним, а умовним терміном!

Двоє терористів із пластидом із Мукачева відбулися не реальним, а умовним терміном!
Так вирішив Дарницький райсуд стоиці України.

 

Дарницький райсуд Києва визнав винними в незаконному зберіганні вибухових речовин двох уродженців Мукачева, які були затримані з пластидом і електродетонаторами і підозрювалися в, начебто, підготовці до здійснення теракту в столиці. Відповідний вирок 10 травня винесла суддя Дарницького райсуду Києва Тетяна Щасна.

Згідно з вердиктом суду, закарпатці Ярослав Павлишинець і Євген Гончаренко визнані винними за ч.1 ст. 263 Крмінального кодексу України - "Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут... вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу". Як покарання вони були засуджені на три і п'ять років позбавлення волі відповідно з випробувальним терміном на три роки.

Як повідомлялося раніше, 12 листопада 2017 року на парковці біля торгового центру "Аркадія" по Дніпровській Набережній, 33 в Дарницькому районі Києва поліцейські затримали мукачівців Гончаренка та Павлишинця. У багажнику їхнього автомобіля "Volkswagen Passat B7" було виявлено рюкзак з 10 електродетонаторами та п'ятьма брусками пластиду на основі гексогену загальною вагою в 6,5 кілограма.

Близькі до голови МВС спікери - нардеп Антон Геращенко та Зорян Шкіряк стверджували, що бойова група мукачівців готувалася здійснити терористичний акт в столиці України. Затримані Павлишинець і Гончаренко раніше входили до складу учасників так званого МіхоМайдану з закарпатської групи "Сонечко". Яку, втім, як виявилося, за кілька днів до затримання мукачівців вигнали з наметового містечка через протиріччя з лідерами протестного руху.

Самі "підривники" стверджували, що рюкзак з вибухівкою привезли із Закарпаття. І були просто кур'єрами, не знаючи, який вантаж перевозять. Начебто на місцевій дискотеці до них з пропозицією заробити підійшов раніше малознайомий хлопець, і запропонував за доставку, як він сказав, дорогих автозапчастин до Києва 25 тис грн. Підсумкова зустріч з одержувачем вантажу була призначена біля ТЦ "Аркадія", але замість адресата Гончаренкка та Павлишинця "зустрічали" правоохоронці.

13 листопада юнакам було оголошено про підозру виключно в частині незаконного зберігання боєприпасів (ч.1 ст. 263 КК України). А вже наступного дня Дарницький суд надав їм можливість вийти на свободу під заставу в розмірі 256 тис грн, чим вони і спробували скористатися.

Однак вже на виході з СІЗО Павлишинець і Гончаренко знову були затримані, а їх "підозри" доповнилися статтею про підготовку терористичного акту в Києві (ч.2 ст. 258 КК України). Суд помістив їх під арешт, а слідство активно відпрацьовувало версію про нібито підготовку мукачівськими юнаками серії вибухів в столиці. Головним аргументом при цьому слугував той факт, що хлопці виїхали до Києва з дому, залишивши свої мобільні. А для зв'язку користувалися телефоном з нульовим IMEI-кодом.

Утім, через півроку після арешту мукачівців підозри в частині підготовки ними теракту були вичерпані. У рішенні суду про це немає жодного слова. До того ж, про історію "підривників з МіхоМайдана" більшість вже забули.

Що ж стосується їх вироку, за яким Павлишинець і Гончаренко отримали умовні терміни покарання, то в разі відсутності апеляційних скарг (що малоймовірно), він повинен вступити в силу наступного тижня.

Джерело: Закарпаття онлайн

 

07 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів