Митці з 5 країн створили та подарували свої скульптури селам Закарпаття

Митці з 5 країн створили та подарували свої скульптури селам Закарпаття
3 червня завершився творчий ІІ-й Міжнародний скульптурний симпозіум V4+ "Міст" за сприяння організації Pro Arte-Munkacs (Мукачево). Цього року він проводився на Виноградівщині.

 

Серед учасників були скульптори, представники 5 країн: Владислав Волосенко (Україна), Піотр Зброжек (Польща), Золтан Баланьі (Угорщина), Їтка Кушова (Чехія), Ліу Янг (КНР). З об'єктивних причин не зумів приїхати лише запрошений представник зі Словаччини.

Мистецький табір спрямований на зміцнення добросусідських відносин України з сусідніми країнами, перш за все з Вишеградської четвірки, будувати мости між культурами. Цього року вперше приєднався до акції скульптор з Китаю. А головною темою стала відома книга Хемінгуея "Прощавай, зброє!", оскільки 100 років тому закінчилась Перша світова війна. І своїми роботами митці хотіли привернути увагу на важливість миру на планеті.

Симпозіум розпочався 22 травня на футбольному полі у Вишкові. В результаті тут постали витвори сучасного мистецтва з різних матеріалів - переважно з каменю та дерева.

За словами одного з організаторів, закарпатського скульптора Петера Матла він задоволений результатами зустрічі, адже вона сприяє зміцненню стосунків між країнами та митцями, а також є важливою для розвитку туризму на Закарпатті. Гості мали можливість відпочити - порибалити та поплавати на Тисі, оглянути пам'ятки архітектури і просто поспілкуватися з місцевими мешканцями.

Подякував учасникам симпозіуму й селищний голова Ярослав Гайович. "Неймовірно, що за тиждень зуміли зробити митці зі звичайних брил та необробленого дерева. Подяка і за шикарний подарунок - адже одна зі скульптур подарована Вишкову і буде розташована у центрі селища. Наші мешканці також долучаються до високого мистецтва, маємо власну картинну галерею. Сподіваємося, що подібні заходи будуть відбуватися у нас в майбутньому ще неодноразово".

Творчій табір відбувся за підтримки Генконсульства Угорщини в Ужгороді та КМКС. А новими оригінальними скульптурами збагатяться населені пункти Закарпаття - Вишково, Солотвино, Великі Береги, Оросієво та село Гестеред в Угорщині.

Мukachevo.net

 

08 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів